Τρ. Πειραιώς: «Μάζεψε» 850 εκατ., άντλησε 500 εκατ. με επιτόκιο στο 3,875% από το «πράσινο» ομόλογο

Τρ. Πειραιώς: «Μάζεψε» 850 εκατ., άντλησε 500 εκατ. με επιτόκιο στο 3,875% από το «πράσινο» ομόλογο

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 09:26 Δημιουργία 28/10/21, 09:16
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το ποσό των 500 εκατ. ευρώ, που θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση επενδύσεων φιλικών προς το περιβάλλον, από το σύνολο των προσφορών ύψους 850 εκατ. ευρώ άντλησε η Τράπεζα Πειραιώς από την έκδοση του «πράσινου» ομολόγου, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,875%.

Η ζήτηση προήλθε από ευρεία επενδυτική βάση ξένων και Ελλήνων θεσμικών επενδυτών και η έκδοση καλύφθηκε κατά 48% από την Ελλάδα και κατά 52% από το εξωτερικό. Ο τίτλος είναι εξαετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στην πενταετία και την έκδοση «έτρεξαν» οι BNP Paribas, BofA, Goldman Sachs, Morgan Stanley και UBS.

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση «πράσινου» ομολόγου, που πραγματοποιεί η Τράπεζα Πειραιώς. Την αρχή είχε κάνει η Εθνική Τράπεζα τον Οκτώβριο του 2020, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ.

Βάσει των αρχών της ICMA για τα «πράσινα» ομόλογα, σύμφωνα με τις οποίες πραγματοποιήθηκε η έκδοση, η τράπεζα δεσμεύεται συμβατικά ότι το σύνολο των κεφαλαίων που αντλήθηκαν από την πώληση του ομολόγου θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση έργων «πράσινης» οικονομίας.

Συγκεκριμένα, με βάση το ενημερωτικό της έκδοσης, τα αντληθέντα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν κατά 50% για τη χρηματοδότηση νέων «πράσινων» δανείων, ενώ το υπόλοιπο 50% των κεφαλαίων θα κατευθυνθεί σε αναχρηματοδοτήσεις υφιστάμενων δανείων. Η τράπεζα διαθέτει χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτήσεων σε «πράσινες» επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε