Ώρα ιστορικής απόφασης για τη ΔΕΗ

Ώρα ιστορικής απόφασης για τη ΔΕΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 08:33 Δημιουργία 19/10/21, 08:12
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ για δύο σημαντικές εξελίξεις - ορόσημο στην πορεία της εταιρείας: την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού του Δημοσίου αλλά με διατήρηση της καταστατικής μειοψηφίας (34%) και την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, κινήσεις που αποτελούν τη βάση για την υλοποίηση του νέου επιχειρηματικού σχεδίου.

Η αύξηση κεφαλαίου, από την οποία αναμένονται τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από την πώληση των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, συγκεντρώνουν στα ταμεία της επιχείρησης ποσό άνω των 2 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά σε συνδυασμό με την οργανική κερδοφορία της επιχείρησης και τα δανειακά κεφάλαια, θα χρηματοδοτήσουν κατά κύριο λόγο την επέκταση της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπου μελετώνται επενδυτικές κινήσεις, ενώ θα επιτρέψουν τη σημαντική μείωση του χρέους της επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ έως το 2026 διαμορφώνεται στα 8,4 δισ. ευρώ, με στόχο:

-Την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) στα 9,1 γιγαβάτ.

-Τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή.

Σε σχέση με τον ΔΕΔΔΗΕ, ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη ως προτιμητέου επενδυτή της Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά ύψους 2,116 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,3 δισ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ με την ανάληψη χρέους.

Η Συμφωνία Μετόχων, μεταξύ της ΔΕΗ και της Macquarie, προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο και τα όργανα διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και δυνατότητα εισαγωγής των μετοχών του τελευταίου στο Χρηματιστήριο. Η ΔΕΗ θα διορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο (CEO) και τον υπεύθυνο λειτουργίας (COO), ενώ ο επενδυτής θα διορίζει τον επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών (COO) με διαδικασία επιλογής από λίστα πέντε υποψηφίων που θα προτείνει διεθνές γραφείο ανεύρεσης προσωπικού.

Η ΓΕΝΟΠ που διαφωνεί με τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ, πραγματοποιεί σήμερα 24ωρη απεργία.

Αν σου άρεσε κάνε