ΕΥΑΘ: Στα σκαριά έργο για την ασφάλεια υδροδότησης της Δυτ. Θεσσαλονίκης

ΕΥΑΘ: Στα σκαριά έργο για την ασφάλεια υδροδότησης της Δυτ. Θεσσαλονίκης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 12:44 Δημιουργία 25/05/21, 12:42
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στην αποκατάσταση δεξαμενής χωρητικότητας 20.000 κ.μ. στον Εύοσμο, μιας εγκατάστασης κομβικής για την υδροδότηση της δυτικής Θεσσαλονίκης σε περίπτωση αστοχίας, προχωρά η διοίκηση της ΕΥΑΘ με τη χθεσινή υπογραφή σύμβασης για την εκπόνηση εξειδικευμένης μελέτης γεωτεχνικής και στατικής αποκατάστασης.

Πρόκειται για τη δίχωρη δεξαμενή Δ5 πάνω από την περιφερειακή οδό στον Δήμο Ευόσμου, η κατασκευή της οποίας ξεκίνησε το 1992, οπότε κατασκευάστηκε ο πρώτος, δυτικός θάλαμός της. Το 2001 κατασκευάστηκε και ο δεύτερος, ανατολικός θάλαμος, ο οποίος ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ λόγω των μεγάλων καθιζήσεων και ρηγματώσεων που αναπτύχθηκαν, παροπλίζοντας έτσι ένα έργο κρίσιμο για την ασφάλεια της υδροδότησης των δυτικών περιοχών του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης, «η δεξαμενή συνιστά έναν πολύ σημαντικό κρίκο στην ασφάλεια της υδροδότησης της Δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς μπορεί να αποθηκεύσει 20.000 κ.μ. νερού, ποσότητα ικανή για τη 48ωρη τουλάχιστον κάλυψη των δυτικών περιοχών του Πολεοδομικού και μάλιστα με μεταφορά νερού χωρίς αντλητικά συστήματα, με τη βοήθεια μόνο της βαρύτητας». Ο ίδιος σημείωσε πως είναι κρίσιμο να αποκατασταθεί ο δεύτερος θάλαμος της δεξαμενής και να τεθεί σε λειτουργία «καθώς πρόκειται για μια επένδυση του 2000 της ΕΥΑΘ της τάξης των 3.000.000 ευρώ σε σημερινά μεγέθη, η οποία ποτέ δεν αξιοποιήθηκε λόγω αρχικής αστοχίας». Ο κ. Αμανατίδης πρόσθεσε πως παράλληλα με τα μεγάλα έργα, όπως η ολοκλήρωση του αποχετευτικού στις χαμηλές δυτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης στον κόμβο Κ16, προχωρούν και άλλες, μικρότερες επεμβάσεις στα δίκτυά της ΕΥΑΘ, που όμως θα βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής των πολιτών, ειδικά στη Δυτική Θεσσαλονίκη.

«Η ανατολική δεξαμενή έχει υποστεί καθιζήσεις περίπου 40 εκ. στο βορειοανατολικό τμήμα της, ενώ και η χρησιμοποιούμενη δυτική δεξαμενή παρουσιάζει προβλήματα» παρατήρησε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΥΑΘ, πολιτικός μηχανικός δρ. Γρηγόρης Πενέλης. Όπως εξήγησε, οι καθιζήσεις οφείλονται πιθανότατα στην κακή κατασκευή του επιχώματος αλλά και την αστοχία του περιμετρικού τοίχου αντιστήριξης στα όρια του οικοπέδου. «Είναι πολύ σημαντικό ότι δύο από τις πλέον εξειδικευμένες εταιρείες του χώρου ανέλαβαν την ευθύνη σύνταξης μελέτης αποκατάστασης, η οποία θα ξεκινήσει αμέσως με τη διενέργεια γεωτεχνικών ερευνών στο εσωτερικό του ανατολικού θαλάμου» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η σύμβαση για τη μελέτη γεωτεχνικής και στατικής αποκατάστασης της δεξαμενής υπογράφηκε χτες με τις εταιρείες ΓΕΩΓΝΩΣΗ Α.Ε. και RC-DC.

Αν σου άρεσε κάνε