Ελλάκτωρ: «Όχι» από Greenhill στην ΑΜΚ αν δεν ανακληθεί το ΔΣ

Ελλάκτωρ: «Όχι» από Greenhill στην ΑΜΚ αν δεν ανακληθεί το ΔΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 11:27 Δημιουργία 14/04/21, 10:15
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Είναι φανερό ότι το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο αποδείχθηκε πολύ γρήγορα ανίκανο να διαχειριστεί μια πολύπλοκη κατάσταση αλλά επιπλέον με πράξεις και παραλείψεις επιδείνωσε την κρίση την οποία προκάλεσε», τονίζει η πλευρά των εφοπλιστών

Δεν θα υπερψηφίσει την προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Greenhill Investments Limited δεν αν δεν ανακληθεί το δ.σ. της Ελλάκτωρ, τονίζουν κύκλοι της πρώτης, παραθέτοντας μία σειρά γεγονότων – που όπως αναφέρουν – καθιστούν την απόφαση αυτή αναπόφευκτη.

«Στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση μετόχων, εκπρόσωποι της Reggeborgh δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της εταιρείας και για τον λόγο αυτό δεν ψηφίζουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που είχε προταθεί. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, την έλλειψη εμπιστοσύνης στο σημερινό ΔΣ, η Greenhill Investments Limited δεν θα υπερψηφίσει την προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αν δεν ανακληθεί το ΔΣ» αναφέρουν συγκεκριμένα κύκλοι της Greenhill και εξηγούς τους λόγους για την απόφασή τους:

«Η αγωγή ακυρώσεως που είχαμε προβάλλει εναντίον του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δικαιώθηκε πλήρως και εντυπωσιακά από ανεξάρτητη Αρχή, την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που διερευνά την παραβίαση των όρων Ανταγωνισμού στην κατασκευαστική αγορά.

Ωστόσο ακόμα και πριν δημοσιοποιηθούν οι συγκλονιστικές διαπιστώσεις της ανεξάρτητης Αρχής, το Δ.Σ. με σειρά πράξεων ή παραλείψεων έβλαψε την εταιρία. Εκδήλωσε εχθρική συμπεριφορά εναντίον της Greenhill Investments Limited παρότι είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι εκδίδοντας μάλιστα και δημόσιες ανακοινώσεις που περιέχουν ανοίκειους χαρακτηρισμούς. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. μεροληπτεί απροκάλυπτα αρνούμενος να διαβουλευτεί για ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και εκδίδοντας ψευδείς ανακοινώσεις για δήθεν απειλές από την πλευρά μας προς τράπεζα προκειμένου να εμποδιστεί η έκδοση ομολόγου.

Το Δ.Σ. στο σύνολό του ενεργεί ως εκπρόσωπος ενός μετόχου σε βάρος των άλλων ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται πρωτοφανείς υποθέσεις παράβασης καθήκοντος. Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι η εταιρεία απέτυχε να καταθέσει προσφορά στον μεγαλύτερο διαγωνισμό του δημοσίου που αφορά την παραχώρηση της Εγνατίας. Εκτός όμως από την περίπτωση αυτή, προκαλεί θλιβερή εντύπωση ότι η εταιρεία μας δεν κατάφερε να καταθέσει προσφορά ούτε σε διαγωνισμούς μικρότερες αξίας. Είναι μάλιστα τόσο οφθαλμοφανής η απαξίωση που ακόμα και στην περίπτωση της αποκατάστασης ζημιών που προκάλεσαν θεομηνίες που έπληξαν διάφορες περιοχές της χώρας, το δημόσιο απευθύνθηκε σε κατασκευαστικές εταιρείες στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η ΑΚΤΩΡ.

Παράλληλα, σε μια επίδειξη ανεξήγητων αστοχιών, προανήγγειλαν ‘επαναδιαπραγμάτευση’ απαιτήσεων προμηθευτών και υπεργολάβων με αποτέλεσμα η εταιρεία να κατακλύζεται από αγωγές και αιτήσεις κατασχέσεων από όσους επιδιώκουν να διασφαλίσουν τις απαιτήσεις τους.

Αλλά και η αύξηση κεφαλαίου που σχεδιάζουν επιδιώκεται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με μεγάλους μετόχους ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία της ενώ η έκδοση ομολόγου που επιχείρησαν απέτυχε επειδή δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν επαρκείς εγγυήσεις».

Όπως υποστηρίζουν κύκλοι της Greenhill «είναι φανερό ότι το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο αποδείχθηκε πολύ γρήγορα ανίκανο να διαχειριστεί μια πολύπλοκη κατάσταση αλλά επιπλέον με πράξεις και παραλείψεις επιδείνωσε την κρίση την οποία προκάλεσε». Γι’ αυτό, προσθέτουν, «είδαμε την υποβάθμιση της αξιολόγησης της εταιρείας όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση με μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις». «Ακόμα και οι ολίγοι μήνες που ασκεί διοίκηση αποδείχθηκαν επαρκείς για να βλάψει την εταιρεία και την πλειοψηφία των μετόχων» καταλήγουν.

Αν σου άρεσε κάνε