ΔΕΗ: Νωρίτερα κατά τρία χρόνια το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων

ΔΕΗ: Νωρίτερα κατά τρία χρόνια το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 12:27 Δημιουργία 31/03/21, 11:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τη μετατροπή της «Πτολεμαΐδας 5» στα μέσα της δεκαετίας, αντί για το 2028, ανήγγειλε ο πρόεδρος της εισηγμένης - Αίτημα αποζημίωσης για τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023

Νωρίτερα κατά τρία χρόνια, το 2025, επισπεύδεται το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εισηγμένης, Γιώργου Στάσση κατά τη διάρκεια του ενεργειακού συνεδρίου Power & Gs Supply Forum.

«Είμαστε σε μία διαδικασία για το πως θα μετασχηματίσουμε την Πτολεμαϊδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου. Σε δύο με τρεις μήνες θα έχουμε λάβει τις τελικές αποφάσεις. Είναι σχεδόν σίγουρο», σημείωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας «πως θα είναι μία μονάδα με φυσικό αέριο».

Εκτίμησε δε ότι «η μετατροπή της από λιγνιτική σε φυσικού αερίου θα υλοποιηθεί το αργότερο στα μέσα της δεκαετίας».

«Η ΔEΗ θα ήθελε να κλείσει νωρίτερα τις λιγνιτικές μονάδες, ακόμη και σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που τρέχει και προβλέπει την παύση της λειτουργίας της πλειοψηφίας στο διάστημα 2021-2023. Ωστόσο», επεσήμανε ο κ. Στάσσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο ΑΔΜΗΕ απάντησε στο αίτημά μας στις 26 Μαρτίου πως δεν μπορεί να συμβεί αυτό για λόγους επάρκειας και ευστάθειας του συστήματος».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο ίδιο το συνέδριο, διευκρίνισε πως πρόκειται για αίτημα αποζημίωσης των μονάδων που θα βρίσκονται σε στρατηγική εφεδρεία.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να τεθεί σε λειτουργία αυτός ο μηχανισμός ακόμη και από φέτος.

Αν σου άρεσε κάνε