«Πράσινο φως» στην ΑΜΚ 60 εκατ. της Aegean

«Πράσινο φως» στην ΑΜΚ 60 εκατ. της Aegean

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 14:18 Δημιουργία 12/03/21, 13:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

TAGS

Το «πράσινο φως» για την αύξηση κεφαλαίου των 60 εκατ. ευρώ, ως μέρος του σχεδίου στήριξης της εταιρείας, άναψαν οι μέτοχοι της Aegean κατά τη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης.

Απευθυνόμενος στους μετόχους, ο πρόεδρος Ευτύχιος Βασιλάκης τόνισε η ΑΜΚ αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα σε διάστημα δύο μηνών.

«Στην αντιμετώπιση της κρίσης μέχρι σήμερα έχουν συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο οι εργαζόμενοι και τα στελέχη της εταιρείας σε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια που έχουν κάνει για να προσαρμοστούν στα δεδομένα», τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «η εταιρεία απολαμβάνει την εμπιστοσύνη με τις τράπεζες στις οποίες μπορούμε να στηριχθούμε».

«Λαμβάνουμε για πρώτη φορά μία σημαντική στήριξη από το ελληνικό κράτος, που έχει ήδη στηρίξει εργαζομένους και επιχειρήσεις με οριζόντια μέτρα, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, και κάνει και κάτι ειδικό, όπως έχει συμβεί σε πολλά κράτη της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Βασιλάκης.

«Η εταιρεία είναι ισχυρή και άντεξε ένα χρόνο μόνο με τα οριζόντια μέτρα. Η ισχυρή κεφαλαιακή της βάση της επέτρεψε να προχωρήσει χωρίς ειδική ενίσχυση, ενώ τεράστιες εταιρείες στην Ευρώπη χρειάστηκαν ενίσχυση μήνες πριν», σημείωσε.

«Κάνουμε μια κοινή προσπάθεια. Οι μέτοχοι βάζουν χρήματα και οι εργαζόμενοι της εταιρείας στηρίζουν με κάθε τρόπο. Πρόκειται για μια συνολική προσπάθεια για μια εταιρεία που συνείσφερε 300 εκατ. σε φόρους και υποδομές το 2019, ενώ η συνεισφορά της την τελευταία δεκαετία έχει ξεπεράσει τα 2,8 δισ. ευρώ», επεσήμανε.

«Το γεγονός ότι σε μία χώρα σαν την Ελλάδα υπάρχει μία εταιρεία που μπορεί να αντέξει ένα χρόνο με τα οριζόντια μέτρα χωρίς ειδική στήριξη, αυτό από μόνο του πρέπει να σημαίνει κάτι όχι μόνο για το παρελθόν αλλά και για τη δυνατότητα ανάκαμψης στο μέλλον», σημείωσε ο πρόεδρος της Aegean για να τονίσει στη συνέχεια:

«Ευχαριστούμε το κράτος για τη βοήθεια αλλά είμαστε περήφανοι για το πόσο αντέξαμε σε σχέση με άλλες εταιρείες σε αλλά κράτη. Είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξη, αλλά είμαστε και περήφανοι για όσα έχουμε καταφέρει».

Ανάκαμψη το 2021, ομαλοποίηση το 2022

«Η κεφαλαιακή ενίσχυση κρίνεται απαραίτητη, καθώς ο κλάδος των αερομεταφορών βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη κρίση εν καιρώ ειρήνης», τόνισε από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Δημήτρης Γερογιάννης.

«To 2020 έκλεισε με ζημιές 118,5 δισ. δολαρίων για τον κλάδο, ενώ όπως φαίνεται και το 2021 θα είναι μια ζημιογόνα χρονιά» εκτίμησε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι για την Aegean οι ζημιές του 2020 αναμένεται να διαμορφωθούν στα επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ προ φόρων και μετά φόρων στα επίπεδα των 230 εκατ. ευρώ, ενώ η απώλεια του κύκλου εργασιών προσεγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πανδημία βρήκε την Aegean με εξαιρετικά υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και σχεδόν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, τα αποτελέσματα της πανδημίας όμως ήταν καταστροφικά για τον κλάδο, καθώς στα ελληνικά αεροδρόμια όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη η επιβατική κίνηση κατέγραψε μείωση πτώση άνω του 80%.

Σχετικά με τις κινήσεις θωράκισης της Aegean, ο κ. Γερογιάννης σημείωσε ότι «δημιουργήσαμε σύστημα άμεσης και δυναμικής διαχείρισης του δικτύου. Συνεργαστήκαμε με ελληνικές και διεθνείς αρχές για τη διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών που θα προστάτευαν τους επιβάτες και το προσωπικό μας, προχωρήσαμε σε διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές μας για τη μείωση του κόστους. Ταυτόχρονα διατηρήσαμε ακέραιη τη μεγάλη παραγγελία για τα 46 Airbus έχοντας ήδη παραλάβει τα πρώτα 8 μέσα σε αυτή τη συγκυρία».

O ίδιος εκτίμησε ότι η αρχή της ανάκαμψης για τις αερομεταφορές αναμένεται εντός του 2021 και η ομαλοποίηση εντός του 2022 και πρόσθεσε ότι με την κεφαλαιακή ενίσχυση των 180 εκατ. ευρώ (σ.σ. 120 εκατ. κρατικής ενίσχυσης και 60 εκατ. από τους μετόχους) «θα διασφαλίσουμε την επάνοδο της εταιρείας σε μια πορεία ανάπτυξης με το πού το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Αν σου άρεσε κάνε