Ο ΑΔΜΗΕ ξεκίνησε την υποβρύχια διασύνδεση Άνδρου-Τήνου

Ο ΑΔΜΗΕ ξεκίνησε την υποβρύχια διασύνδεση Άνδρου-Τήνου

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 15:37 Δημιουργία 11/02/20, 15:36

Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2020 από τον ΑΔΜΗΕ η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος 150kV στο τμήμα Άνδρος-Τήνος, δύο μήνες μετά την ηλέκτριση του καλωδίου που διασυνδέει την Άνδρο με το ηπειρωτικό σύστημα (Εύβοια).

Παράλληλα, ο Διαχειριστής σχεδιάζει την υπογειοποίηση του εναέριου Συστήματος Μεταφοράς της Άνδρου με στόχο τη θωράκιση της τροφοδοσίας του νησιού και την ελαχιστοποίηση της οπτικής όχλησης. Η διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων υπογειοποίησης πραγματοποιείται σε συνέχεια της βλάβης που υπέστησαν οι εναέριες γραμμές μεταφοράς εξαιτίας της πρόσφατης σφοδρής κακοκαιρίας. Ειδικότερα, εξετάζεται η κατασκευή υπόγειας γραμμής μήκους 15 χλμ η οποία θα διασυνδέσει τον Υποσταθμό της Άνδρου με το νότιο άκρο του νησιού, όπου προσαιγιαλώνεται το υποβρύχιο καλώδιο που διασυνδέει την Άνδρο με την Τήνο.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ανέφερε σχετικά ότι η Άνδρος διαθέτει το μεγαλύτερο σε μήκος εναέριο Σύστημα Μεταφοράς στις Κυκλάδες κι αυτό καθιστά το σύστημα ηλεκτροδότησης του νησιού ευάλωτο σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αποδείχθηκε δυστυχώς πρόσφατα. “Η Πολιτεία και ο Διαχειριστής, με γνώμονα τη θωράκιση της ηλεκτρικής τροφοδοσίας του νησιού και την ελάχιστη δυνατή όχληση των κατοίκων, προέκριναν τη λύση της υπογειοποίησης του εναέριου τμήματος.

Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ έθεσε σε λειτουργία πριν λίγες ημέρες και το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο, στο τμήμα Άνδρος-Τήνος, εξασφαλίζοντας διπλό κύκλωμα τροφοδοσίας για την Άνδρο”, πρόσθεσε ο κ. Μανουσάκης.

Αν σου άρεσε κάνε