Έπεσαν οι υπογραφές στη συμφωνία-σταθμό για την Energean

Έπεσαν οι υπογραφές στη συμφωνία-σταθμό για την Energean

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 12:17 Δημιουργία 04/07/19, 12:05

Την υπογραφή συμφωνίας με την Energean, για την πώληση του 100% της Edison Exploration and Production και των θυγατρικών της στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, ανακοίνωσε η Edison.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η συναλλαγή εγκρίθηκε στις 3 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Energean, το ύψος της εξαγοράς έχει προσδιορισθεί στα 750 εκατ. δολάρια, προσαρμοστέο στα κεφάλαια κίνησης, με επιπλέον δυνητικό τίμημα 100 εκατ. δολαρίων καταβλητό με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε σχέση με την πορεία ανάπτυξης του κοιτάσματος «Cassiopeia» στην Ιταλία, η οποία αναμένεται το 2022.

Το χαρτοφυλάκιο της Edison E&P περιλαμβάνει παραγωγή στην Αίγυπτο, στην Ιταλία, στην Αλγερία, στο Ηνωμένο Βασίλειο (Βόρεια Θάλασσα) και στην Κροατία, κοιτάσματα σε ανάπτυξη στην Αίγυπτο, στην Ιταλία και στη Νορβηγία καθώς και ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο έρευνας στην Ευρώπη. Η απόκτηση της Edison E&P προσθέτει στον όμιλο της Energean βεβαιωμένα (2P) αποθέματα 292 εκατ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου καθώς και ημερήσια παραγωγή 69 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου με βάση τα στοιχεία του 2018.

Η Edison θα λάβει επίσης και δικαίωμα (royalty) 8% από τα κέρδη της παραγωγής που θα προκύψουν σε νέες ανακαλύψεις στο πλαίσιο των επικείμενων ερευνητικών γεωτρήσεων στο North Thekah Offshore και στο North East Hap’y Blocks, στη θάλασσα της Αιγύπτου.

H εξαγορά θα χρηματοδοτηθεί με δανεισμό (Committed Bridge Loan Facility) ύψους 600 εκατ. δολαρίων, ενώ ποσό έως 265 εκατ. δολάρια θα αντληθεί από την τοποθέτηση (placement) νέων μετοχών.

Σύμφωνα με την Energean, με τη συμφωνία αυτή, η εταιρεία ενισχύεται με κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 434 εκατ. δολάρια και με λειτουργικές ταμειακές ροές 302 εκατ. δολάρια, αποκτά παρουσία συνολικά σε έντεκα χώρες, ενώ, πλέον, περίπου το 80% της παραγωγής και των αποθεμάτων του ομίλου είναι σε φυσικό αέριο.

Η Edison, από την πλευρά της, σημειώνει στη δική της αντίστοιχη ανακοίνωση πως «η συναλλαγή περιλαμβάνει επίσης τη μεταβίβαση στον αγοραστή όλων των μελλοντικών υποχρεώσεων παύσης δραστηριοτήτων της Edison.

Η Edison Exploration and Production διαχειρίζεται όλες τις δραστηριότητες, τους τίτλους εξόρυξης και των εταιρικών συμμετοχών σε δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Edison στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Edison E&P κατέχει χαρτοφυλάκιο περίπου 90 αδειών σε 9 χώρες στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Ευρώπη, που αντιστοιχούν σε περίπου 49.000 βαρέλια ημερησίως καθαρού δικαιώματος παραγωγής (31 Δεκεμβρίου 2018).

Μετά τη συναλλαγή, συνυπολογίζοντας τις εξελίξεις του α’ εξαμήνου του 2019, ιδιαίτερα σε όρους ρυθμίσεων και τάσεων της αγοράς brent και φυσικού αερίου, καθώς και των όρων της σύμβασης που βρίσκονται στη φάση της οριστικοποίησης, αναμένεται απομείωση ύψους 400-500 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το ΔΣ της Edison διατηρεί το δικαίωμα να διενεργεί αναλύσεις για να αξιολογήσει το πιθανό κεφαλαιακό πλεόνασμα σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις για εγγυήσεις που καλείται να εκπληρώσει, δεδομένου ότι η συναλλαγή σημαίνει έξοδο από έναν τομέα εξαιρετικά ευμετάβλητο με ένταση κεφαλαίου, με υψηλότερο προφίλ ρίσκου απ’ ό,τι οι άλλες στρατηγικές δραστηριότητες της Edison. Αυτό με σκοπό, ενδεχομένως, τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου σε έκταση τέτοια ώστε να καλύπτονται προηγούμενες απώλειες καθώς και αυτές που θα καταγραφούν στις οικονομικές καταστάσεις του 2019.

Η Energean, από την πλευρά της, έχει δεσμευτεί να εγγυηθεί τη μελλοντική ανάπτυξη του επιχειρηματικού τομέα της έρευνας και παραγωγής καθώς και των εργαζομένων της εταιρείας.

Σημειώνεται πως το εργατικό δυναμικό της Edison Exploration and Production ανέρχεται σε 282 άτομα.

Κατά την ανακοίνωση, η ολοκλήρωση της συναλλαγής με την Energean αναμένεται μέχρι το τέλος του 2019.

Ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, δήλωσε σχετικά:

«Η εξαγορά της Edison - Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων αναδεικνύει την Energean ως την ηγέτιδα εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο. Η Energean πλέον διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο χαμηλού κόστους, προσανατολισμένο στο φυσικό αέριο, στο οποίο η Energean είναι κυρίως Operator, έχοντας την ικανότητα, τη στόχευση και την κατάλληλη ομάδα για να αναπτυχθεί περαιτέρω στην ταχέως εξελισσόμενη αγορά μας.

Η εξαγορά εξελίσσει πλέον την Energean σε μία πολυεθνική, καθετοποιημένη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων με διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, με μέγεθος, με σημαντικές ταμειακές ροές, με ισχυρή ανάπτυξη και έτοιμη να εκμεταλλευθεί νέες ευκαιρίες. Η Edison E&P προσθέτει στην Energean μία εξαιρετική ομάδα, που ενισχύει σημαντικά το ανθρώπινο δυναμικό μας και είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε όλοι μαζί καθώς οικοδομούμε πάνω στις πολλαπλές ευκαιρίες που παρουσιάζονται μπροστά μας».

«Έχουμε μαζί ως βασικό στόχο να μεγιστοποιήσουμε την οικονομική αξία του διευρυμένου χαρτοφυλακίου, διατηρώντας ως πρώτη προτεραιότητα την έναρξη παραγωγής από τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ, στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Από το 2007, η Energean έχει επιτύχει σημαντική ανάπτυξη και έχει δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για τους μετόχους και τους επενδυτές της. Η εξαγορά της Edison E&P είναι το επόμενο σημαντικό βήμα σε αυτή την πορεία, με κριτήριο τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Αν σου άρεσε κάνε