FT: Πιέσεις στον ΟΤΕ για αλλαγές στην διοικητική σύνθεση

FT: Πιέσεις στον ΟΤΕ για αλλαγές στην διοικητική σύνθεση

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 18:42 Δημιουργία 10/06/19, 18:38

Πιέσεις φαίνεται να ασκεί το fund Αmber Capital στον ΟΤΕ για αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ.

Όπως μεταδίδουν οι «FT», το γνωστό fund, που έχει την έδρα του στο Λονδίνο και είναι γνωστό για τις ακτιβιστικές του κινήσεις, κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων την Τετάρτη θα προτείνει τον Αλμπέρτο Χορκάγιο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο στην Telefonica Brasil, να αναλάβει καθήκοντα ως ανεξάρτητος, μη-εκτελεστικός πρόεδρος και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο. Η υποψηφιότητα του κ. Χορκάγιο υποστηρίζεται από τις Υπηρεσίες Θεσμικών Μετόχων(ISS).

Η κίνηση, σύμφωνα με τους «FT» αντικατοπτρίζει τα αδύναμα στάνταρ εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα, όπου οι εισηγμένες συνεχίζουν να αγνοούν τις νέες προδιαγραφές που νομοθετήθηκαν το 2013, ως προϋπόθεση στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Το αρνητικό «μητρώο» της Ελλάδας στην εταιρική διακυβέρνηση φάνηκε και από τις αποκαλύψεις για την τρύπα 290 εκατ. δολαρίων στη Folli Follie.

Σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, το δεκαμελές διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει τέσσερα ανεξάρτητα μέλη, σύμφωνα με τον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης, προς το παρόν όμως έχει μόνο δύο. Η Deutsche Telekom, που διατηρεί μερίδιο 45% στον ΟΤΕ, προωθεί τον δικό της υποψήφιο για τη θέση του εκτελεστικού προέδρου: τον Έελκο Μπλοκ, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο στην ολλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ΚΡΝ.

Σε επιστολή που περιήλθε στην κατοχή των «FT», η Αmber Capital απηύθυνε έκκληση στην Deutsche Telekom να υποστηρίξει τον υποψήφιο που προτείνει το fund για τη θέση του εκτελεστικού προέδρου. Η Amber Capital κατέχει μερίδιο 2% στον ΟΤΕ. Το fund εστιάζει σε επενδύσεις στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Νότιας Ευρώπης, διατηρεί όμως μερίδια και σε κορυφαία ελληνική τράπεζα και δύο εισηγμένες κατασκευστικές.

Αν σου άρεσε κάνε