Μέχρι τις 3 Απριλίου οι δεσμευτικές προσφορές για τα ΕΛΠΕ

Μέχρι τις 3 Απριλίου οι δεσμευτικές προσφορές για τα ΕΛΠΕ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ UPD 11:32 Δημιουργία 27/03/19, 11:29

Μέχρι τις 3 Απριλίου χρονολογείται η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το πλειοψηφικό μερίδιο στα ΕΛΠΕ, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές με γνώση της εξέλιξης του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, η Αθήνα θέλει να ολοκληρώσει τη συμφωνία για την πώληση του 50,1% έως τον Ιούνιο. Η αξία του μεριδίου αποτιμάται σε 1,3 δισ. ευρώ στη βάση της τιμής, στην οποία έκλεισε η μετοχή της εταιρείας την Τρίτη.

Τα ΕΛΠΕ, που εξάγουν περισσότερο από το 50% της παραγωγής τους, έχουν στην κατοχή τους τρία διυλιστήρια στην Ελλάδα, αλλά και δικαιώματα έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη χώρα.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι αντιτίθενται στη συμφωνία, τονίζοντας ότι το δημόσιο «ξεπουλάει» την πιο πολύτιμη περιουσία του. Μάλιστα, οι ίδιοι έχουν προαναγγείλει τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση από αύριο, 28 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ η σύσταση συμπράξεων από τους προεπιλεγέντες υποψηφίους επενδυτές. Ειδικότερα, εγκρίθηκε η σύσταση συμπράξεων ως εξής (με αλφαβητική σειρά)

(α) σύμπραξη της εταιρείας Glencore Energy UK LTD με την εταιρεία «CIEP Participations S.a r.l. SICAR» του ομίλου Carlyle και

(β) σύμπραξη της εταιρείας Vitol Holding BV με την εταιρεία «Société Nationale pour la Recherche, la Production, le Transport, la Transformation et la Commercialisation des Hydrocarbures» («Sonatrach»)

Αν σου άρεσε κάνε