Καθορίζουν εκ νέου τη στάση τους οι ναυτεργάτες - Στο... περίμενε χιλιάδες τουρίστες

Καθορίζουν εκ νέου τη στάση τους οι ναυτεργάτες - Στο... περίμενε χιλιάδες τουρίστες

ΕΛΛΑΔΑ UPD 08:36 Δημιουργία 04/09/18, 08:33

Δεμένα στα λιμάνια παραμένουν και σήμερα τα πλοία, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε χθες νέα 24ωρη απεργία, απορρίπτοντας πρόταση που κατέθεσε προς τους ναυτεργάτες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα εκρηκτικό, τη στιγμή μάλιστα που δημοσίευμα του Independent κάνει λόγο για τον εγκλωβισμό 180.000 τουριστών στα ελληνικά νησιά.

Αν και η απεργία της ΠΝΟ λήγει στις 6.00 το πρωί της Τετάρτης, εντούτοις η Ομοσπονδία έχει ανοίξει «παράθυρο» για συνέχιση των κινητοποιήσεων με αιχμή τις μισθολογικές αυξήσεις στις συλλογικές συμβάσεις του 2018, καταγγέλλοντας την «αδιάλλακτη και στείρα θέση των εργοδοτών» και τη «θέση "Πόντιου Πιλάτου" της κυβέρνησης».

Σήμερα, Τρίτη η Ομοσπονδία αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου, για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της.

Μάλιστα, με ανακοίνωσή τους οι ναυτεργάτες ζήτησαν την κατανόηση και την πλήρη συμπαράσταση τόσο του επιβατικού κοινού, όσο και όλων των Ελλήνων εργαζομένων «διότι ο αγώνας ο οποίος διεξάγεται δεν είναι αγώνας που αφορά μόνο τους Έλληνες ναυτεργάτες, αλλά όλη την ελληνική κοινωνία».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης ο ΣΕΕΝ κατέθεσε βελτιωμένη πρόταση προς την ΠΝΟ σε μια προσπάθεια να μην κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις της. Η νέα πρόταση του ΣΕΕΝ προέβλεπε την υπογραφή ΣΣΕ μέχρι 31/12/2019 και την παροχή αυξήσεων 2% από 1/9/2018 μέχρι 31/12/2019 στους μισθούς των ναυτικών.

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος εξέφρασε τη λύπη του για την απόρριψη της πρότασης και την απόφαση της ΠΝΟ να προχωρήσει σε νέα 24ωρη απεργία, καλώντας την να επιδείξει ανάλογο αίσθημα ευθύνης.

Στο μεταξύ, για χιλιάδες εγκλωβισμένους τουρίστες στα ελληνικά νησιά λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των ναυτικών κάνει λόγο σε δημοσίευμά του η βρετανική εφημερίδα Independent.

Επικαλούμενη στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι από την απεργία επηρεάζονται περίπου 180.000 τουρίστες.

Ο Independent ενημερώνει, παράλληλα, όσους επηρεάζονται από τη συνεχιζόμενη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ότι δικαιούνται αποζημίωσης ενώ τους συμβουλεύει να επικοινωνούν με τους κατά τόπους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο «η Ελλάδα έχει περίπου 6.000 νησιά, 227 εκ των οποίων είναι κατοικημένα. Αρκετά δεν έχουν αεροπορική σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα».

Αν σου άρεσε κάνε