Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:23 Δημιουργία 30/05/18, 08:02

Παραλύει σήμερα η χώρα λόγω της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ, ενώ μεγάλη ταλαιπωρία αναμένεται και για το επιβατικό κοινό.

Ειδικότερα, σήμερα, Τετάρτη τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από 9 π.μ. - 9 μ.μ., ενώ την Πέμπτη 31 Μαΐου θα είναι ακινητοποιημένα όλη την ημέρα λόγω της κήρυξης 24ωρης απεργίας.

Αύριο, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Σημειώνεται ότι στην απεργία θα συμμετέχουν όλες οι γραμμές λεωφορείων του ΟΑΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών Express Αεροδρομίου. Το μετρό (γραμμές 2 και 3) θα κινείται μεταξύ 9 το πρωί και 9 το βράδυ λόγω στάσεων εργασίας των εργαζομένων που προκήρυξε το ΣΕΛΜΑ.

Τις κινητοποιήσεις στα λεωφορεία εξήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων ΟΑΣΑ που αντιδρά στο κλείσιμο του αμαξοστασίου του Ελληνικού και στη συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου. Τις κινητοποιήσεις στα τρόλεϊ εξήγγειλε η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ που ζητά, μεταξύ άλλων, προσλήψεις προσωπικού και υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Επίσης, με στάσεις εργασίας θα συμμετάσχουν στη σημερινή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στο τραμ, το οποίο θα κυκλοφορήσει από 9 π.μ. - 9 μ.μ.

Σε ό,τι αφορά τα τρένα και τον προαστιακό σιδηρόδρομο δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα κανένα δρομολόγιο λόγω της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Παρά το γεγονός ότι εργαζόμενοι σε μετρό και ηλεκτρικό δεν θα απεργήσουν σήμερα, τα δρομολόγια του μετρό δεν θα διεξάγονται από τη «Δουκ. Πλακεντίας» έως το «Αεροδρόμιο».

Λόγω της στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση από τις 10.00 έως τις 13.00. Ωστόσο, η κινητοποίηση αναμένεται να επηρεάσει τις ώρες αναχώρησης και άφιξης και άλλων πτήσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ενδεικτικά, η AEGEAN και η Olympic Air θα ακυρώσουν έξι σκέλη πτήσεων και θα τροποποιήσουν την ώρα αναχώρησης σε 50 σκέλη πτήσεων.

Προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και στα σχολεία, καθώς στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης των συνομοσπονδιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, απεργία έχουν προκηρύξει η Διδασκαλική Ομοσπονδία, η ΟΛΜΕ και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος.

Να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα καλούν τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους λοιπούς εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία, οι ομοσπονδίες τους. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν οι μονάδες ΠΕΔΥ.

Να απέχουν της εργασίας τους σήμερα καλούν τους γιατρούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τους οδοντιάτρους ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία αντίστοιχα.

Συμμετοχή στην απεργία δήλωσαν εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στην 24ωρη κινητοποίηση θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στον Τύπο και στα ΜΜΕ από τις 6 π.μ. της Τετάρτης έως τις 6 π.μ. της Πέμπτης.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία και στο συλλαλητήριο, στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 π.μ., απευθύνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε εργαζόμενους και μη και σε συνταξιούχους, ενάντια στις «καταστροφικές πολιτικές για κοινωνία και οικονομία με δυσβάσταχτα μέτρα» και σε συνεργασία με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς Φορείς, που έχουν πληγεί από τις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας και υπερφορολόγησης.

Τα Συνδικάτα κάνουν λόγο για συνεχή επιδείνωση του βιωτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών. «Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε για άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μέτρων, για την υλοποίηση ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης των ανέργων, για την επαναφορά των συντάξεων σε αξιοπρεπή επίπεδα, για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, για την επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και για την αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας» σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους τα συνδικάτα και προσθέτουν πως «ο αγώνας είναι μονόδρομος».

Το δικό του, ξεχωριστό, εξάλλου, συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ. και την ίδια ώρα, τα πρωτοβάθμια σωματεία μπροστά από τα γράφεια της ΓΣΕΕ.

Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί την πρώτη, στο πλαίσιο της «Κοινωνικής Συμμαχίας» που έχουν συνάψει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Αν σου άρεσε κάνε