Έρευνα για τη θωράκιση της μαστιχοκαλλιέργειας της Χίου

Έρευνα για τη θωράκιση της μαστιχοκαλλιέργειας της Χίου

ΕΛΛΑΔΑ UPD 17:48 Δημιουργία 29/05/23, 17:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Έρευνα με στόχo να θωρακιστεί σε βάθος χρόνου η μοναδική παγκόσμια μαστιχοκαλλιέργεια της Χίου, δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, πραγματοποιεί η Mediterra, θυγατρική εταιρεία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Το σχέδιο που ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται αφορά στη δημιουργία ενός μαστιχώνα 60 στρεμμάτων σε ημιορεινή περιοχή μεταξύ των χωριών Πυργί και Ελάτα στη νότια Χίο. Ήδη κατασκευάστηκαν αναβαθμίδες σε 18 από τα 60 αυτά στρέμματα και φυτεύτηκαν περίπου 1.000 μαστιχόδενδρα στα οποία θα εφαρμόζονται οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές για την βέλτιστη απόδοση της μαστιχοκαλλιέργειας.

«Αναζητάμε νέους χώρους ανάπτυξης της μαστιχοκαλλιέργειας πάντα εντός των νοτιόχωρων της Χίου. Ειδικότερα επιχειρούμε να διερευνήσουμε τις αντοχές και τις αποδόσεις του μαστιχόδενδρου σε δυσκολότερες συνθήκες από τις συνήθεις (άνυδρες, πετρώδεις εκτάσεις, με μεγάλες κλίσεις) και σε υψηλότερο υψόμετρο από τα συνήθη. Κι όλα αυτά πάντα σε όφελος της καλλιέργειας της μαστίχας και των μαστιχοπαραγωγών» είπε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Mediterra Γιάννης Μανδάλας.

«Φυτεύουμε και περιμένουμε» σημείωσε ο κ. Μανδάλας τονίζοντας ότι το όλο πρόγραμμα έχει βάθος υλοποίησης την 15ετία. «Σε συνθήκες πιο δύσκολες από αυτές όπου σήμερα καλλιεργείται η μαστίχα, θέλουμε να εξετάσουμε το πώς λειτουργούν και αναπτύσσονται οι υποποικιλίες μαστιχόδενδρων και όλες οι καλλιεργητικές πρακτικές. Παρακολουθώντας την ανάπτυξη τους, εφαρμόζοντας παλιές και νέες πρακτικές θέλουμε, σε συνεργασία με την ΕΜΧ και το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας, να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα σχετικά με το κόστος παραγωγής και την αποδοτικότητα των δένδρων».

Αν σου άρεσε κάνε