Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Καταβλήθηκε πρόσθετη μισθοδοσία σε 2.603 εργαζόμενους

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Καταβλήθηκε πρόσθετη μισθοδοσία σε 2.603 εργαζόμενους

ΕΛΛΑΔΑ UPD 18:01 Δημιουργία 15/05/23, 17:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε ελέγχους σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας για 17.339 εργαζόμενους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αρχής έγινε καταβολή πρόσθετης μισθοδοσίας σε 2.603 εργαζόμενους. Οι έλεγχοι έγιναν στο πλαίσιο 650 «εξορμήσεων», ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 327.321 ευρώ σε 55 περιπτώσεις, για τις εξής παραβάσεις:

-Εργασία σε ημέρα ανάπαυσης

-Μη καταβολή αμοιβής, πέρα του δηλωμένου ωραρίου

-Μη υποβολή δήλωσης οργάνωσης χρόνου εργασίας

-Μη υποβολή στοιχείων ψηφιακής κάρτας

-Μη καταβολή προσαύξησης πρόσθετης εργασίας υπερεργασίας

-Μη παραχώρηση ρεπό.

Μετά από την παρέμβαση των επιθεωρητών, σε 138 σημεία ελέγχου «επήλθε συμμόρφωση και έγινε καταβολή πρόσθετης μισθοδοσίας σε 2.603 εργαζόμενους».

Ελεγχος με διαφανείς διαδικασίες

Η Αρχή σημειώνει ότι «με την ψηφιακή κάρτα εργασίας διευκολύνεται ο έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας, με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες. Πλέον, οι έλεγχοι μπορεί να γίνονται και απομακρυσμένα, εφόσον οι επιθεωρητές ελέγχουν μέσω του ΕΡΓΑΝΗ τις καταγραφές των χτυπημάτων έναρξης και λήξης του ωραρίου των εργαζομένων και μπορούν να διαπιστώνουν σε βάθος χρόνου πραγματοποιημένες υπερωρίες και στη συνέχεια να ελέγχουν την πληρωμή τους.

Αντίθετα στο παρελθόν, για να διαπιστωθεί υπερωριακή απασχόληση, έπρεπε να οργανωθούν τόσες επιτόπιες επισκέψεις όσες και οι ημέρες εργασίας, οι οποίες αποτελούσαν το αντικείμενο του ελέγχου - π.χ. για ένα μήνα έπρεπε να γίνουν 25 επιτόπιες επισκέψεις, πράγμα αδύνατο - και μάλιστα σε περισσότερους εργασιακούς χώρους, αν η επιχείρηση διέθετε υποκαταστήματα.

Ένας έλεγχος για την τήρηση του μηνιαίου ωραρίου με το εργαλείο του συστήματος της ψηφιακής κάρτας ισοδυναμεί σε ποιοτικό αποτέλεσμα ακόμα και με 25 ελέγχους των επιθεωρητών στο παρελθόν. Επιπλέον, είναι ευχερής και σε βάθος χρόνου η διαπίστωση παραβάσεων πενθήμερης απασχόλησης και εβδομαδιαίας ανάπαυσης.

Με την προσθήκη της ψηφιακής κάρτας εργασίας δημιουργείται ένα ισχυρό σύστημα ελέγχου, η στοιχειοθέτηση των παραβάσεων γίνεται με στέρεα και αντικειμενικά δεδομένα, που - όπως προκύπτει από τα ποσοστιαία στοιχεία - ωθεί τις επιχειρήσεις στη συμμόρφωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τόσο την τήρηση της νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας, όσο και στην καταβολή αμοιβών για υπερωριακή και πρόσθετη απασχόληση».

Αν σου άρεσε κάνε