Τριήμερο στρατιωτικό πένθος για τον θάνατο του συγκυβερνήτη του F-4E Phantom

Τριήμερο στρατιωτικό πένθος για τον θάνατο του συγκυβερνήτη του F-4E Phantom

ΕΛΛΑΔΑ UPD 17:00 Δημιουργία 30/01/23, 16:56
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κατ' εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου κηρύχθηκε τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, με αφορμή την τραγωδία με την συντριβή μαχητικού αεροσκάφους F-4Ε Phantom II και τον θάνατο του Υποσμηναγού Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα.

Το τριήμερο πένθος από σήμερα, Δευτέρα 30 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023, μετά το τραγικό γεγονός που συνέβη το πρωί, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του o Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας.

Σχετικά με το τραγικό δυστύχημα, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης δήλωσε:

«Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα.

H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υποσμηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

Η ανακοίνωση της ΠΑ

Νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία νεκρός είναι ο ένας από τους δύο χειριστές του F-4 Phantom, που συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον δεύτερο χειριστή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση νεκρός είναι ο 29χρονος συγκυβερνήτης του πολεμικού αεροσκάφους, υποσμηναγός Μάριος - Μιχαήλ Τουρούτσικας.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τον 31χρονο κυβερνήτη, Σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών».

Το ιστορικό της τραγωδίας

Το F-4 Phantom που κατέπεσε είναι ένα διθέσιο αεροσκάφος της 338Μ/117ΠΜ, το οποίο εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και συνοδευόταν από ένα ακόμη Phantom.

Τα δύο F-4 απογειώθηκαν στις 10:15, κάτι που σημαίνει ότι συνετρίβη περίπου 15 λεπτά αργότερα.

Μετά την πτώση του μαχητικού αεροσκάφους που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση με πλωτά και εναέρια μέσα για τον εντοπισμό των πιλότων.

Λίγο αργότερα, εντοπίστηκαν συντρίμμια του F-4 Phantom στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα δύο Ε/Π ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 Ε/Π S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του ΛΣ, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται και ένα C-130.

Αν σου άρεσε κάνε