Βουλή: Θετικοί οι ενδιαφερόμενοι φορείς για το πρόγραμμα dentist pass

Βουλή: Θετικοί οι ενδιαφερόμενοι φορείς για το πρόγραμμα dentist pass

ΕΛΛΑΔΑ UPD 11:48 Δημιουργία 20/01/23, 11:47
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Θετική, χαρακτήρισε την παροχή δωρεάν προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας για παιδιά 6-12 ετών, ιδιαίτερα για τα ανάπηρα παιδιά, ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΣΑΜΕΑ, Ιωάννης Λυμβαίος. Τόνισε ωστόσο την ανάγκη, να υπάρχει ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στις οδοντιατρικές πράξεις, η οποία να καλύπτεται από τον ΕΟΠΠΥ, και να εκτείνεται έως τα 18 έτη.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάχτυλος είπε ότι είναι θετική η οδοντιατρική προληπτική φροντίδα, εξέφρασε την απορία του για τη μετατροπή του ΙΦΕΤ σε ΑΕ και μάλιστα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και πρότεινε την κατάθεση τροπολογίας που να προβλέπει ότι όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα θα χορηγούνται με ιατρική συνταγή, όπως ήδη προβλέπεται για τα αντιβιοτικά, για να προστατεύσουμε την κοινωνία από την πολυφαρμακία και να αντιμετωπίσουμε την κρίση ανεπάρκειας στα φάρμακα.

Ο Αθ. Δεβλιώτης, πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, είπε ότι η προληπτική οδοντιατρική φροντίδα είναι ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα στην κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου πλέγματος παρεμβάσεων για τη στοματική υγεία, που έχει ήδη προταθεί στην κυβέρνηση. Πρότεινε μάλιστα να υπάρξει διεύρυνση του προγράμματος σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών, καθώς και να προστεθεί μια επιδημιολογική έρευνα καταγραφής της στοματικής υγείας ανά δεκαετία.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας, Γ. Κακαριάρης είπε ότι με τη διάταξη του νομοσχεδίου, που βάζει τον όρο "κερδοσκοπική εταιρεία" στον ΙΦΕΤ, "παύει ο κοινωνικός ρόλος" του Ινστιτούτου. Επίσης, εξέφρασε την αντίρρησή του για την "παύση" του όποιου ελέγχου από το υπουργείο Υγείας στο Ινστιτούτο, αναφέροντας ότι η κάθε διοίκησή του "θα δρα ανεξέλεγκτα".

Αν σου άρεσε κάνε