Θεοφάνεια σαν... Λαμπρή - Ευχές και μηνύματα από ιερείς, πολιτικούς και τοπικούς φορείς

Θεοφάνεια σαν... Λαμπρή - Ευχές και μηνύματα από ιερείς, πολιτικούς και τοπικούς φορείς

ΕΛΛΑΔΑ UPD 14:30 Δημιουργία 06/01/23, 14:21
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με την παραδοσιακή επισημότητα και... καιρό Λαμπρής εορτάστηκαν εφέτος τα Θεοφάνια σε όλη τη χώρα. Ευχές και μηνύματα έστειλαν η πολιτική ηγεσία και οι τοπικοί φορείς.

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνια στην πόλη των Αθηνών, παρουσία πλήθους πιστών. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου και ακολούθησε ο αγιασμός των υδάτων παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος συνοδευόταν από ένα από τα παιδιά του.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, ιερείς και πιστοί κατευθύνθηκαν πεζή προς την Δεξαμενή όπου παραδοσιακά πραγματοποιείται η ρίψη του Σταυρού για τα Θεοφάνια. Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Παιδείας, 'Αγγελος Συρίγος, ο οποίος εκπροσωπούσε την κυβέρνηση, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, οι βουλευτές της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης και Όλγα Κεφαλογιάννη και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.

Στο πρώτο λιμάνι της χώρας

Με κάθε λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο καθαγιασμός των υδάτων, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου. Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς είχε προηγηθεί το πρωί ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού για τη γιορτή των Θεοφανίων, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης και εν συνεχεία τελέστηκε ο Αγιασμός των Υδάτων, στον προβλήτα απέναντι από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του ανέφερε πως «σήμερα είναι μια λαμπρή μέρα για την ορθοδοξία, μια σπουδαία ημέρα για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, εύχομαι σε όλες και όλους αντοχές, δύναμη και πίστη στις δυνάμεις μας, περισσότερο φως, το έχουμε ανάγκη κυρίως τα τελευταία χρόνια που περπατάμε στο σκοτάδι. Χρόνια πολλά σε όλους».

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης σε δήλωση του ανέφερε: «Η σημερινή μέρα είναι ημέρα ελπίδας και φώτισης. Το 2023 μπορεί και πρέπει να είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα πορευθεί με σταθερά βήματα στον δρόμο της ανάπτυξης της κοινωνικής στήριξης, των θετικών αλλαγών που βελτιώνουν την ζωή για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Εύχομαι χρόνια πολλά, υγεία και προκοπή, σε όλες και όλους, ήρεμες θάλασσες και καλά ταξίδια στους Έλληνες ναυτικούς».

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ευχήθηκε: «Χρόνια πολλά σε όλους, Θεία Φώτιση. Η Ελλάδα προχωράει μπροστά, η Περιφέρεια Αττικής προχωράει μπροστά, από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με τις μεγαλύτερες και καλύτερες προοπτικές για το 2023. Με υγεία».

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ανέφερε: «Τελέστηκε σήμερα στον Πειραιά, ο κεντρικός εορτασμός των Θεοφανίων όλης της Ελλάδος σε μια λαμπρή τελετή, παρουσία πολιτικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Χρόνια πολλά στους Έλληνες, εύχομαι το φως των Θεοφανίων να φωτίσει όλους εμάς σε μια δύσκολη χρονιά για να έχουμε μια καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και όλους τους Πειραιώτες».

Ο βουλευτής Β' Πειραιώς της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Τραγάκης ανέφερε: «Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους μας μια καλύτερη χρονιά, μια φωτισμένη χρονιά σήμερα που είναι τα Φώτα. Όλοι ενωμένοι να πάμε για το καλό της πατρίδος. Χρόνια πολλά και καλά».

Στη Θεσσαλονίκη

Με τη δέουσα λαμπρότητα, παρουσία των αρχών της πόλης και πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το πρωί η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στον Θερμαϊκό κόλπο, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού στον Μητροπολιτικό Ναό Γρηγορίου Παλαμά. Την τελετή καθαγιασμού των Υδάτων τέλεσε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ενώ τον σταυρό έπιασε για 18η φορά ο 39χρονος Μιχάλης Αποστολίδης, από τη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.

«Τα Θεοφάνια είναι ημέρα έμπνευσης για όλους, μέρα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης, ημέρα που φέρνει περισσότερο φως στον δρόμο μας, για συλλογική προκοπή, για ατομική πρόοδο, για ειρήνη και σταθερότητα, για μία Ελλάδα φωτεινή και περήφανη», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, ευχόμενος «χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες, καλή φώτιση σε όλες και σε όλους».

«Η χριστιανοσύνη γιορτάζει, η Ελλάδα γιορτάζει, τη μεγάλη γιορτή των Θεοφανίων μέσα από την οποία αγιάζεται η Φύση», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Ομογένειας και Πολιτιστικής και Θρησκευτικής διπλωματίας Γιάννης Αμανατίδης, ευχόμενος «μια νέα πορεία τη νέα χρονιά μέσα στο φως και την ελπίδα» και «χρόνια πολλά σε όλους και στους απανταχού Έλληνες».

«Σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες εορτές της Ορθοδοξίας, σήμερα εμφανίστηκε ο τριαδικός Θεός μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ενώ ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα το κόμμα του θα ζητήσει από όλα τα κόμματα της Βουλής «να συμφωνήσουμε σε μία συγκεκριμένη πρόταση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Να ομονοήσουμε, να ψηφίσουμε νόμο όπως έκαναν και αυτοί για casus belli».

«Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία, μια ημέρα φώτισης, ελπίδας και αισιοδοξίας για τον ελληνισμό», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ευχήθηκε «το 2023 να είναι μία χρονιά που θα πετύχουμε τους στόχους μας, θα πάμε τον τόπο μας ακόμη πιο μπροστά», ενώ η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου ευχήθηκε θεία φώτιση σε όλους.

«Η μέρα των Θεοφανίων είναι μία μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας μια μεγάλη γιορτή του Ελληνισμού, μέρα φώτισης, ελπίδας και χαράς . Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι το 2023 που είναι ένα έτος επιλογών, αποφάσεων θα είναι ένα έτος, φωτεινό, θα είναι ένα έτος λαμπερό , για την πόλη μας τη Θεσσαλονίκη για τη χώρα μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο Μιχάλης Αποστολίδης που έπιασε τον σταυρό σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «κάθε φορά πηγαίνει καλά η χρονιά όταν πιάνω τον σταυρό». «Από το 1996 βουτάω, δύο φορές δε βούτηξα μία με τον covid και μία όταν ήμουν φαντάρος», σημείωσε.

Στην Πάτρα

Δεκάδες κολυμβητές βούτηξαν σήμερα στα νερά του βόρειου λιμανιού της Πάτρας, για να πιάσουν τον σταυρό, κατά τη διάρκεια της τελετής του καθαγιασμού των υδάτων.

Τελικά, τον σταυρό τον έπιασε ένας 15χρονος, ο οποίος στην συνέχεια τον παρέδωσε στον μητροπολίτη Πατρών, Χρυσόστομο. Αμέσως μετά, ο μητροπολίτης δώρισε στον 15χρονο έναν χρυσό σταυρό, ενώ στους υπόλοιπους κολυμβητές, ο μητροπολίτης χάρισε από μία εικόνα.

Σε δηλώσεις που έκανε ο 15χρονος εξέφρασε τη χαρά του που κατάφερε να πιάσει τον σταυρό, ενώ από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος, συνεχάρη όλους τους κολυμβητές, «για την μαρτυρία πίστεως και αγάπης που έδωσαν στην ορθόδοξη πατρίδα μας, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο και απλώνοντας μία τεράστια ελληνική σημαία».

Οι «βουτηχτάδες» του Ηρακλείου

Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ευνόησαν σήμερα τη ρίψη του σταυρού στο Λιμάνι του Ηρακλείου, όπου βούτηξαν περισσότερα από τριάντα κολυμβητές και κολυμβήτριες όλων των ηλικιών.

Την τελετή καθαγιασμού των υδάτων τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος που χάρισε έναν χρυσό σταυρό στον «βουτηχτή» που έπιασε το σταυρό, τον Κώστα Καλοχριστιανάκη, που βουτούσε για δεύτερη φορά αλλά ήταν η πρώτη που κατάφερε να πιάσει το σταυρό. Το παρών στην τελετή έδωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τοπικοί βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων αλλά και πλήθος κόσμου.

«Να είναι ήρεμες οι θάλασσες για όλους τους ναυτιλομένους» ευχήθηκε ο Λιμενάρχης Ηρακλείου, ενώ ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η πρώτη μεγάλη θρησκευτική εορτή του νέου έτους «αποτελεί ορίζοντα στοχασμού, αισιοδοξίας, και φώτισης».

Ο κ. Αυγενάκης ευχήθηκε «καλή χρονιά, τύχη και νίκες σε όλα τα "γήπεδα"», ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ανέφερε ότι «μέσα στη σύγχυση των καιρών, χρειαζόμαστε τον άνωθεν φωτισμό που για να έρθει, χρειάζεται να στρώσουμε εμείς το έδαφος».

Αν σου άρεσε κάνε