Χατζηδάκης: «Κάνουμε επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής»

Χατζηδάκης: «Κάνουμε επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής»

ΕΛΛΑΔΑ UPD 16:52 Δημιουργία 12/12/22, 16:47
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους» παρουσίασε ο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος τόνισε πως «το πρόγραμμα "Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους" είναι ένα πρόγραμμα με τη μεγαλύτερη συναισθηματική αξία, γιατί αφορά σε αστέγους, σε συμπολίτες μας που για τον έναν ή για τον άλλον λόγο έφτασαν σε αδιέξοδο και, τελικά, έμειναν άστεγοι και ζητούν μία στήριξη από την Πολιτεία, για να κάνουν μία επανεκκίνηση στη ζωή τους».

Όπως είπε, ο υπουργός Εργασίας πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς συνδυάζει την παροχή στέγασης και δωρεάν οικοσυσκευής με ευκαιρίες εργασίας. «Αυτή είναι η προστιθέμενη αξία του προγράμματος, το οποίο δίνει μία ουσιαστική ελπίδα στη ζωή αυτών των ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων υλοποιεί και άλλες πρωτοβουλίες και, με τον τρόπο αυτό, εφαρμόζει μία κοινωνική πολιτική με αποτύπωμα, μία κοινωνική πολιτική στην πράξη.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας απαρίθμησε μερικές μόνο από αυτές τις δράσεις, όπως είναι, για παράδειγμα:

«- Το επίδομα στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους πιο ευάλωτους απόμαχους της ζωής.

-Ο διπλασιασμός του επιδόματος στέγασης των μαθητών 50 Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, με τουλάχιστον 1.000 ωφελούμενους.

-Το στεγαστικό επίδομα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) σε νοικοκυριά τα οποία μισθώνουν την κύρια κατοικία τους, με πόρους σχεδόν 400 εκατ. ευρώ και 280.000 δικαιούχους.

-Το πρόγραμμα Προσιτή Κατοικία, με το οποίο θα παράσχουμε οικονομικά προσιτή στέγη, μέσω της ανακαίνισης 70 διαμερισμάτων στον δήμο Αθηναίων και 30 διαμερισμάτων στον δήμο Θεσσαλονίκης, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο νέο σχέδιο νόμου «Σπίτι Μου» για την παροχή προσιτής και ποιοτικής στέγης σε 137.000 νέους, νέα ζευγάρια και ευάλωτους πολίτες (σε πρώτη φάση). «Πρόκειται για μία μεγάλη κυβερνητική πρωτοβουλία, με την οποία κάνουμε επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής, καθώς, εδώ και πάνω από 10 χρόνια, δεν υπήρχε ουσιαστικά στεγαστική πολιτική. Είναι μία ολιστική κυβερνητική παρέμβαση» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και εστίασε σε κάποιες δράσεις, όπως είναι, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα "Κάλυψη" και τα χαμηλότοκα δάνεια για νέους και νέα ζευγάρια.

Αν σου άρεσε κάνε