Χατζηδάκης: «Η ΕΕ πρέπει να κινητοποιηθεί για την ενέργεια και την ακρίβεια»

Χατζηδάκης: «Η ΕΕ πρέπει να κινητοποιηθεί για την ενέργεια και την ακρίβεια»

ΕΛΛΑΔΑ UPD 16:28 Δημιουργία 09/12/22, 16:18

Στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και εστίασε σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, υπό το φως των εξελίξεων στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, τοποθετήθηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδικότερα, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε στην εισαγωγή του πως «η ενεργειακή κρίση και το ευρύτερο κύμα ακρίβειας, που έχει πυροδοτήσει, είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή και πλήττει περισσότερο τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Γι' αυτό, καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί αλληλέγγυα στις προσπάθειες που καταβάλλουν όλες οι κυβερνήσεις, για να προστατέψουν τους πολίτες τους από τις επιπτώσεις της κρίσης. Θα ήταν λάθος να συμβεί το αντίθετο. Απαιτείται άμεσα συλλογική απάντηση σε επίπεδο ΕΕ, που θα συμπληρώσει και θα ενισχύσει τα εθνικά μέτρα, καθώς το πρόβλημα βρίσκεται ακόμα μπροστά μας».

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει φέτος έκτακτα μέτρα, ύψους 4,8 δισ. ευρώ, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που πλήττονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος και τις εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι τα προγράμματα για τη στήριξη της απασχόλησης και της επανένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας έχουν πολλαπλασιαστεί τα τρία τελευταία χρόνια, χάρη και στην αξιοποίηση -στον μέγιστο δυνατό βαθμό- των ευρωπαϊκών κονδυλίων και επιπλέον, ανέδειξε επίσης τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην κατάρτιση και επανακατάρτιση ανέργων και εργαζομένων ως εργαλείο για τη στήριξη της απασχόλησης.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα προγράμματα κατάρτισης 120.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, που ήδη υλοποιούνται με πολύ μεγάλη επιτυχία, αλλά και στο μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των δεξιοτήτων 150.000 εργαζομένων, που πρόκειται να «τρέξει» προσεχώς, με χρηματοδότηση (και για τα δύο προγράμματα) από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σημείωσε δε ότι οι προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προώθηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες με τις αντίστοιχες προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο Συμβούλιο συζητήθηκε επίσης πρόταση Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες. Στην παρέμβασή του, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που θέσπισαν σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που βασίζονται στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι ο νόμος για την Προστασία της Εργασίας, που περιλαμβάνει τις εν λόγω ρυθμίσεις, διασφαλίζει συνθήκες προσωπικής και εργασιακής ασφάλειας στους απασχολούμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες, διευκολύνοντας παράλληλα την περαιτέρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Οι σχετικές συζητήσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης θα συνεχιστούν.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος των υπουργών, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έγινε συζήτηση σχετικά με τις πολιτικές για τη στήριξη των οικογενειών, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος. Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η Ελλάδα είναι, μαζί με την Ιταλία, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, όπου οι δημογραφικές πιέσεις είναι πολύ ισχυρές. Σε αυτό το πλαίσιο ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα μέτρα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την επέκταση και ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών παιδικής μέριμνας (30.000 περισσότερα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ-ΑμΕΑ, πρόγραμμα Νταντάδες της Γειτονιάς, δημιουργία 120 χώρων φύλαξης σε επιχειρήσεις, πρόγραμμα «Κυψέλη»), αλλά και για τη διεύρυνση των γονικών αδειών (άδεια πατρότητας 14 ημερών, επέκταση επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από 6 στους 9 μήνες κ.λπ.). Όπως, μάλιστα, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, το τελευταίο πρόγραμμα της κυβέρνησης, με τον τίτλο «Σπίτι μου», επιδιώκει, μεταξύ των άλλων, να συμβάλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, διευκολύνοντας τα νέα ζευγάρια και τους νέους συνολικότερα στο νέο ξεκίνημα της ζωής τους.

Τέλος, στο Συμβούλιο συζητήθηκε η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Φροντίδα, που παρουσίασε πρόσφατα η Κομισιόν και έχει ως στόχο αφενός μεν τη διασφάλιση ποιοτικών, οικονομικά προσιτών και προσβάσιμων υπηρεσιών φροντίδας αφετέρου δε τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τα άτομα που τις παρέχουν. Επιπλέον, εγκρίθηκε Οδηγία, με την οποία ενισχύονται τα επίπεδα προστασίας των εργαζομένων από τους κινδύνους που σχετίζονται με την έκθεση στον αμίαντο κατά την εργασία.

Αν σου άρεσε κάνε