Απλώνει καλώδια το Sanco Swift σε Κρήτη και Πελοπόννησο για υδρογονάνθρακες

Απλώνει καλώδια το Sanco Swift σε Κρήτη και Πελοπόννησο για υδρογονάνθρακες

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:04 Δημιουργία 10/11/22, 09:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης οι σεισμικές έρευνες για εύρεση υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» σε Κρήτη και Πελοπόννησο από την ExxonMobil, δύο ημέρες μετά τη σχετική προαναγγελία από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο σημείο ερευνών βρίσκεται το ερευνητικό πλοίο Sanco Swift της Exxon Mobil και έχει ήδη αρχίσει την προεργασία για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

«Έχει ξεκινήσει το πλοίο. Απλώνει τα καλώδια που σέρνει με τα ακουστικά, όπου λαμβάνει επιστροφή των κυμάτων για να μπορεί να προσδιορίσει τις δομές τις γεωλογικές», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Το κοίτασμα το οποίο πιθανολογούμε ότι υπάρχει νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου ίσως είναι η τελευταία ελπίδα που έχει η εξορυκτική βιομηχανία για να να βρει μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης» αποκάλυψε υπουργός, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «μέχρι να τρυπήσουμε και να δούμε τι υπάρχει πραγματικά όλα είναι σε επίπεδο εκτιμήσεων».

Η έκδοση της NAVTEX για την έναρξη των σεισμικών ερευνών από την ExxonMobil, ήταν αναμενόμενη μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τη Δευτέρα (7/11).

Δείτε εδώ live που βρίσκεται το Sanco Swift

Με τη NAVTEX δεσμεύθηκαν από την Τρίτη (8/11) και μέχρι νεοτέρας, περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, στο Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο Sanco Swift να αναπτύξει τον εξοπλισμό του και να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες.

Συμπληρωματική NAVTEX που εκδόθηκε από τη Μάλτα για τις ελληνικές έρευνες υδρογονανθράκων, διεύρυνε την περιοχή από τα 27.000 σε 31.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Αθήνα ζήτησε από την Μάλτα την έκδοση της NAVTEX καθώς δεν υπάρχει οριοθέτηση στη συγκεκριμένη περιοχή και τα όρια έκδοσης NAVTEX εκ μέρους της Ελλάδας είναι στα όρια του FIR της.

Οι έρευνες θα γίνουν στα δύο «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, τα οποία καλύπτουν μια θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Και στις δύο περιοχές η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil η οποία, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ).

Σημειώνεται ότι μετά τη συλλογή και επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσει επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και διαγωνιστική διαδικασία για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

Οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν 2 χρόνια. Βάσει των αποτελεσμάτων τους, η κοινοπραξία θα κρίνει εάν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση ή αν θα αποχωρήσει. Αν οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές, η ΕΔΕΥ εκτιμά ότι μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου.

Διακριτική παρουσία του στόλου

Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες θα διεξαχθούν υπό το άγρυπνο βλέμμα του Πολεμικού ναυτικού και τα Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων να επεξεργάζονται ήδη σχέδια αντίδρασης σε περίπτωση τουρκικής πρόκλησης.

Οι περιοχές που δεσμεύονται από τις NAVTEX που εξέδωσε το Πολεμικό Ναυτικό μέσω των υδρογραφικών σταθμών της Κρήτης και της Κέρκυρας θα βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση τόσο με φυσική παρουσία Μονάδων Επιφανείας όσο και εξ αποστάσεως ώστε να διασφαλιστεί ότι ουδείς θα επιχειρήσει να παρεμποδίσει τις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με ανώτατες στρατιωτικές πηγές αν και, προς το παρόν, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ώστε να ζητηθεί η συνοδεία του ερευνητικού πλοίου Sanco Swift από Φρεγάτες, Πυραυλακάτους ή Υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, εντούτοις ο ελληνικός Στόλος θα έχει διακριτική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή, κάνοντας προβολή σημαίας αλλά και αποτρεπτικής ισχύος.

Ήδη πάντως, κοντά στη NAVTEX υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση Μονάδων Επιφανείας του Στόλου καθώς μέχρι τις 13 Νοεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή θα εξελίσσεται η άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ» του Πολεμικού Ναυτικού.

Αν σου άρεσε κάνε