Απεργία στα ΜΜΜ: Τι ισχύει για τον μισθό σε περίπτωση απουσίας από τη δουλειά

Απεργία στα ΜΜΜ: Τι ισχύει για τον μισθό σε περίπτωση απουσίας από τη δουλειά

ΕΛΛΑΔΑ UPD 12:28 Δημιουργία 09/11/22, 12:19
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Χιλιάδες εργαζόμενοι δεν θα μπορέσουν σήμερα να πάνε στους χώρους δουλειάς του λόγω της συμμετοχής των μέσων μαζικής μεταφοράς και των ταξί στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ .

Η αδυναμία μετακίνησης των εργαζομένων για να πάνε στην εργασία τους -σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο- δεν τους στερεί ωστόσο το ημερομίσθιο. Όπως αναφέρει ο κ. Καρούζος, ο εργαζόμενος δικαιούται μισθό εφόσον παρέχει την εργασία του.

Κατ’ εξαίρεση όμως, οφείλεται μισθός και σε περίπτωση μη παροχής εργασίας του μισθωτού, εφόσον υπάρχει σπουδαίος λόγος για τον οποίον ο μισθωτός δεν είναι υπαίτιος. Κατά την ερμηνεία του Αστικού Κώδικα, οι εν γένει συγκοινωνιακές δυσχέρειες δεν αποτελούν σπουδαίο λόγο που να δικαιολογεί τη μη παροχή εργασίας από το μισθωτό, εκτός αν οφείλονται σε εξαιρετικές περιστάσεις.

Ειδικότερα, η απουσία του μισθωτού από την εργασία του, ακόμα και η καθυστερημένη προσέλευσή του, που οφείλεται σε απεργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, δεν δύναται να θεωρηθεί ως σπουδαίος λόγος παρά μόνο σε περιπτώσεις όπου είναι απόλυτα δικαιολογημένη βάσει των αρχών της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών.

Μια τέτοια περίπτωση απόλυτα δικαιολογημένης απουσίας του μισθωτού από την εργασία του, με συνέπεια να μην επηρεάζεται ο μισθός του, υπάρχει, όταν για παράδειγμα η απεργία των λεωφορείων συμπίπτει με την απεργία των ταξί, οπότε η μετάβαση στην εργασία, τουλάχιστον για τους μισθωτούς που δεν διαθέτουν ιδιόκτητο μέσο μεταφοράς, καθίσταται αντικειμενικά αδύνατη.

Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Καρούζο όταν τα μέσα συγκοινωνίας δεν λειτουργούν, λόγω απεργίας των εργαζομένων σε αυτά (και εφόσον η χρήση των ταξί είναι αδύνατη ή υπέρμετρα επαχθής για τον μισθωτό), υπάρχει ανυπαίτιο κώλυμα εργασίας του μισθωτού, με συνέπεια ο τελευταίος να δικαιούται τον μηνιαίο ή ημερήσιο μισθό που θα ελάμβανε, εάν εργαζόταν κατά τη διάρκεια του κωλύματος αυτού.

Ωστόσο ο εργαζόμενος που συμμετέχει σε νόμιμη απεργία θεωρείται ότι απουσιάζει για δικαιολογημένη αιτία. Κατά συνέπεια νομιμοποιείται η αποχή του από την εργασία και ο χρόνος αποχής εξομοιώνεται με χρόνο εργασίας, σημαντικό γεγονός για τα δικαιώματά του, όπως π.χ. προϋπηρεσία.

Η συμμετοχή του εργαζόμενου σε νόμιμη απεργία οδηγεί στην άρση της υποχρέωση του εργοδότη για καταβολή του ημερομισθίου κατά την ημέρα της απεργίας (με εξαίρεση το προσωπικό ασφαλείας).

Αν σου άρεσε κάνε