Απεργία: «Παρέλυσε» η Ελλάδα, μαζικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Απεργία: «Παρέλυσε» η Ελλάδα, μαζικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΕΛΛΑΔΑ UPD 14:09 Δημιουργία 09/11/22, 12:06
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ημέρα απεργίας και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας η σημερινή στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους σε μαζική διαμαρτυρία κατά των κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια και ζητούν γενναίες αυξήσεις μισθών

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η συμμετοχή των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς εμμένουν στις αποφάσεις τους για συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ, είτε με στάσεις εργασίας είτε με 24ωρη απεργία.

Μάλιστα με νεότερες αποφάσεις των εργαζομένων, την Τετάρτη, η Αθήνα θα μείνει χωρίς μετρό (γραμμές 2 και 3), χωρίς λεωφορεία και χωρίς τρόλεϊ.

Στο πλαίσιο της απεργίας, τα μέσα μεταφοράς θα κινηθούν ως εξής:

-Ο ηλεκτρικός, θα εκτελεί δρομολόγια από τις 9.00 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

-Το τραμ, θα εκτελεί δρομολόγια από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

-Τα τρένα και ο Προαστιακός, θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

-Χειρόφρενο τραβούν τα ταξί για 24 ώρες, ενώ τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια καθόλη την διάρκεια της ημέρας.

-Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air θα υπάρξουν σήμερα λόγω της 6ωρης στάσης εργασίας της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ) και της 24ωρης στάσης εργασίας της Ο.Σ.Υ.Π.Α. Ειδικότερα, λόγω της συμμετοχής των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚΕ) καθώς και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Ο.Σ.Υ.Π.Α.), σε 6ωρη (10:00 – 16:00 τοπική ώρα) και σε 24ωρη αντιστοίχως στάση εργασίας, θα υπάρξουν συνολικά ακυρώσεις 50 πτήσεων καθώς και τροποποιήσεις 42 πτήσεων, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού δικτύου τους.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης ενώ θα λάβουν μέρος το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Επίσης, θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις πολεοδομίες, ενώ συμμετοχή έχουν δηλώσει οι εργαζόμενοι σε τουρισμό- επισιτισμό και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Απροσπέλαστο το κέντρο της Αθήνας

Απροσπέλαστο θα καταστήσουν το κέντρο της Αθήνας από τις 9.30 το πρωί και έως αργά το μεσημέρι, οι συγκεντρώσεις και οι προσυγκεντρώσεις, καθώς σταδιακά θα διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες. Ειδικότερα ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ στις 10.30 στα Προπύλαια.
Σε άλλα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, θα υπάρξουν συγκεντρώσεις συλλογικών φορέων και αριστερών οργανώσεων.

Όλες οι συγκεντρώσεις, θα μετατραπούν σε πορεία προς την Βουλή.

Οι προσυγκεντρώσεις, έχουν προγραμματιστεί στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.

Πλατεία Κοραή: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Ομόνοια: Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς δήμων της Αττικής.

Χαυτεία: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.

Τα συνδικάτα, διεκδικούν:

- Δραστική μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

- Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

- Δραστική μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.

- Ουσιαστική αύξηση μισθών και συντάξεων

- Προστασία των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών από την διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου.

- Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.

- Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών, μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50%. Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.

- Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

-Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-Διαγραφή χρεών προς τράπεζες και εφορία

Οι συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Σε «κλοιό» διαδηλώσεων βρίσκεται και το κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, που κήρυξαν από κοινού ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην κυβερνητική πολιτική αδιαφορίας, όπως λένε στο κύμα ακρίβειας που “γονατίζει” τα νοικοκυριά.

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιούν στην Καμάρα εργατικά σωματεία, φοιτητές, αλλά και μεγάλο μέρος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

«Δεν έχουμε ούτε τα βασικά-Μισθό, Ασφάλιση, Ωράριο-Θα τα διεκδικήσουμε», αναφέρει ένα πανό, με το κεντρικό μήνυμα ωστόσο να αναφέρεται στους απεργούς της οινοποιίας «Μαλαματίνα».

Στην απεργία συμμετέχει και η Οργάνωση ΝΑΡ, για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση που συμμετέχει στη συγκέντρωση της Καμάρας, αλλά και μέλη της ΚΚΕ (μ-λ).

Επιπλέον, μέλη της ΟΚΔΕ βρίσκονται αυτήν την ώρα στη συμβολή των όσων Εγνατία με Αγίας Σοφίας, κρατώντας πανό που αναγράφουν «κατά σε πόλεμο-ακρίβεια, κατά σε αυξήσεις στους μισθούς».

Με κεντρικό σύνθημα, «η ακρίβεια τσακίζει» ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διαμαρτύρονται σήμερα μπροστά από το Εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης με αιτήματα την αύξηση των μισθών και τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας, ώστε να υπάρξει αξιοπρεπής διαβίωση για τους πολίτες.

Τα πανό των διαδηλωτών αναφέρουν μεταξύ άλλων: «θέλουμε πίσω τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις, τις ζωές μας» και «φτάνει πια»

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, πολεοδομία, νομαρχίες, δήμοι, πολεοδομία, εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, καθώς και τα ΜΜΕ.

https://youtu.be/4xMGWjvDKcA

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα λίγο μετά τις 10 το πρωί συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου εργατικά συνδικάτα, αγροτικοί σύλλογοι, μαθητές εργατικά σωματεία και εμπορικοί σύλλογοι καθώς και μέλη του ΠΑΜΕ, τονίζοντας πως “δεν πάει άλλο” με την ακρίβεια και τις συνθήκες εργασίας.

Την ίδια ώρα μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μέλη της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας καθώς και οι απεργοί της Μαλαματίνα (σ.σ. και αλληλέγγυοι) έχουν συγκεντρωθεί στα γραφεία της Ομοσπονδίας Τροφίμων-Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, επί της οδού Φιλίππου.

Αν σου άρεσε κάνε