Σε «πύρινο κλοιό» η χώρα: Μεγάλη φωτιά στην Κρήτη

Σε «πύρινο κλοιό» η χώρα: Μεγάλη φωτιά στην Κρήτη

ΕΛΛΑΔΑ UPD 14:43 Δημιουργία 25/07/22, 10:08
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν τα πύρινα μέτωπα στη χώρα, τα οποία τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κρατούν σε εγρήγορση Πυροσβεστική και κρατικό μηχανισμό.

Στην Ηλεία, στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην ευρύτερη περιοχή Μακρίσιας, του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, επιχειρούν από το πρώτο φως της ημέρας τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα.

Καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας επιχειρούσαν -και εξακολουθούν- οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές και να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Πιο συγκεκριμένα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 159 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις της αστυνομίας. Επίσης, έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι άνεμοι δεν έχουν μεγάλη ένταση.

Στην περιοχή των Κρεστένων αναμένεται σήμερα το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Ειδικότερα, στις 11:00, ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα μεταβεί στο δημαρχείο της περιοχής και στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Εφιαλτική ήταν η νύχτα και στη Λέσβο, μετά τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε το Σάββατο και η οποία έφτασε μέχρι τη θάλασσα, στα Βατερά.

Η εικόνα της φωτιάς έξω από τον οικισμό της Βρίσας ο οποίος έχει εκκενωθεί, ήταν καλύτερη σήμερα το πρωί, ενώ πυροσβέστες και εθελοντές κατόρθωσαν να μην περάσει η πυρκαγιά και στον οικισμό του Σταυρού που επίσης έχει εκκενωθεί.

Το πρωί της Δευτέρας επιχειρούσαν στην περιοχή δύο αεροσκάφη και ελικόπτερα με συνεχείς ρίψεις νερού.

Παρόλα αυτά, σοβαρές αναζωπυρώσεις έχει προκαλέσει η ενίσχυση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Συγκινητική είναι η συνδρομή νεαρών κτηνοτρόφων 20 έως 22 ετών από όλη τη Λέσβο, οι οποίοι βοηθούν με βυτία νερού στα αγροτικά τους.

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η φωτιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου – Νέστορος, στη Μεσσηνία και στην συνέχεια επεκτάθηκε προς την περιοχή της Χρυσοκελλαριάς.

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από περίπου 120 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 25 οχήματα, προκειμένου να κατασβέσουν πλήρως την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

Ωστόσο, μια νέα πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το πρωί σε χορτολιβαδική έκταση της δημοτικής ενότητας Μενηίδος Πέλλας.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 9 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη ορεινή περιοχή και δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Τρεις νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το πρωί και σε δασικές εκτάσεις της Χαλκιδικής, όπου ήδη επιχειρούν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα σημεία εκδήλωσης αφορούν από τη μία τις περιοχές της Φούρκας και της Νέας Φώκαιας στην Κασσάνδρα και οφείλονται πιθανότατα σε πτώσεις κεραυνών, κι από την άλλη την περιοχή Καρβουνάς στο Νέο Μαρμαρά, στη Σιθωνία.

Στα σημεία επιχειρούν και μηχανήματα του δήμου.

Συναγερμός έχει σημάνει εδώ και λίγη για νέα φωτιά που καίει στην Αγία Γαλήνη του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις αλλά και εναέρια μέσα, με τις πρώτες πληροφορίες από τοπικά Μέσα να αναφέρουν ότι η φωτιά είναι μεγάλη.

Αν σου άρεσε κάνε