Σε εξέλιξη οι έρευνες για την πτώση του Αντόνοφ: «Όλα νόμιμα» απαντά η Σερβία

Σε εξέλιξη οι έρευνες για την πτώση του Αντόνοφ: «Όλα νόμιμα» απαντά η Σερβία

ΕΛΛΑΔΑ UPD 11:06 Δημιουργία 19/07/22, 08:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες, μετά τη συντριβή του Αντόνοφ στην Καβάλα, με το τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς να ερευνά για τη σήμανση πυρομαχικών που έχουν διασκορπιστεί από τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Στη συνέχεια θα γίνει συγκέντρωση και απομάκρυνση ή επί τόπου εξουδετέρωσή τους, κάτι που θα κριθεί από το κλιμάκιο.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως δεν υπάρχουν επικίνδυνες ή τοξικές ουσίες στον τόπο του δυστυχήματος, ενώ το βάρος έχει πλέον δοθεί στον καθαρισμό του σημείου -διαδικασία που εκτιμάται ότι θα κρατήσει έναν, περίπου, μήνα.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή του, ο δήμος Παγγαίου ζητά από τους πολίτες που κινούνται στην περιοχή, να ενημερώσουν τις αρχές σε περίπτωση που εντοπίσουν σχετικά πυρομαχικά.

«Επείγουσα Ανακοίνωση Προσοχή!!!!
Όσοι πολίτες αγρότες κινούνται στην περιοχή γύρω από το αεροπορικό δυστύχημα και εντοπίσουν τα παρακάτω πυρομαχικά να ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ… τον Δήμο Παγγαίου τηλ. επικοινωνίας ( 693 6108070) ή την Ελληνική Αστυνομία !!!!»
.

Ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Αγροτικής Επιτροπής Παγγαίου Μίμης Παπαθανασίου, σημείωσε ότι η κατάσταση στην περιοχή, μετά από το σοκ του Σαββάτου, έχει πλέον ομαλοποιηθεί, ενώ πολλά από τα συνεργεία πλέον αποχωρούν από το σημείο. «Εδώ οι παραγωγοί, ο πρωτογενής αγροτικός τομές αλλά και οι κτηνοτρόφοι, είναι σε ανησυχία διότι έχουν γίνει διάφορες κουβέντες και αιωρούνται σκέψεις ότι έχει επιβαρυνθεί η ατμόσφαιρα με ραδιενεργά χημικά ή άλλες ουσίες (…) Ωστόσο, μας έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Περιμένουμε από το Γενικό Χημείο του Κράτους τα πορίσματα και εγγράφως, κάτι που έχει ζητηθεί και από το Δήμο. Στα χωράφια δεν μπαίνει κανείς αν δεν τελειώσουν οι απαραίτητες ενέργειες και έλεγχοι», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, δεν έχει παρατηρηθεί καμία μεταβολή στα επίπεδα ραδιενέργειας περιβάλλοντος στη Βόρεια Ελλάδα ή στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας μετά την πτώση του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα.

Αναφορικά με τον σταθμό μέτρησης της Καβάλας, ο οποίος βρίσκεται προσωρινά εκτός λειτουργίας (από την Κυριακή 10/7/22), σημειώνεται ότι η αποκατάστασή του έχει προγραμματιστεί για το προσεχές διάστημα. Ωστόσο, λειτουργούν κανονικά οι κοντινοί σταθμοί των Σερρών και της Κομοτηνής καλύπτοντας το προσωρινό κενό. Πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο που παρατηρείται ιδιαίτερα του καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επηρεάζουν τα ηλεκτρονικά συστήματα του δικτύου. Αξίζει δε, να αναφερθεί ότι η βλάβη ουδεμία σχέση ή συνάφεια έχει με τη συντριβή του αεροσκάφους.

Συμπληρωματικά, αναφέρεται πως στο πλαίσιο εφαρμογής των Εθνικών Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης από ραδιολογικό ή πυρηνικό παράγοντα και σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο δυστύχημα, δεν ενεργοποιήθηκε, ορθότατα, σχέδιο που να απαιτεί τη συνδρομή της ΕΕΑΕ στο πεδίο.

Παράλληλα, σε διπλό διάβημα προέβη χθες το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ανεβάζοντας το επίπεδο ως προς την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι πραγματοποίησε άμεσα διάβημα προς τη σερβική πλευρά.

Η αιτία που το ΥΠΕΞ προχώρησε στην παραπάνω κίνηση, κατά τις ίδιες πηγές, υπήρξε η ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από την σερβική για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους που κατέπεσε πλησίον της Καβάλας το Σάββατο βράδυ.

Από την πλευρά του, σήμερα Τρίτη, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ο σε συνέντευξη Τύπου πως όλες οι διαδικασίες κατά την εξαγωγή των πυρομαχικών που μετέφερε το Αντόνοφ τηρήθηκαν .

«Δεν έχω γνώση για το διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ, δεν καταλαβαίνω τον λόγο γιατί θα έπρατταν κάτι τέτοιο, αφού η Σερβία τήρησε όλες τις διαδικασίες. Όλα ήταν καθαρά σαν το δάκρυ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς, απαντώντας ερώτηση δημοσιογράφου για την πρόθεση της Ελλάδας να ζητήσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε έγκαιρα για την φύση του φορτίου που μετέφερε το μοιραίο αεροσκάφος.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ακόμη το βράδυ της Δευτέρας ότι δεν έχει κατατεθεί κάποιο διάβημα και ότι «οι σερβικές Αρχές θα περιμένουν να δουν τι γράφει η ελληνική διακοίνωση για να μπορέσουν να πάρουν θέση».

Σημειώνεται ότι την περασμένη Κυριακή το πρωί ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Νέμποισα Στεφάνοβιτς ανακοίνωσε ότι το φορτίο του Αντόνοφ αποτελούνταν από 11,5 τόνους εκπαιδευτικών και φωτιστικών βλημάτων όλμου που προορίζονταν για το Μπαγκλαντές. Ο Στεφάνοβιτς ανέφερε ότι όλα έγινα νόμιμα από την σερβική πλευρά και υπήρχε το «πιστοποιητικό τελικού χρήστη» που ανέφερε ως τελικό αγοραστή το υπουργείο 'Αμυνας του Μπαγκλαντές.

Στα σερβικά ΜΜΕ εκφράζονται πολλά ερωτήματα για την υπόθεση κυρίως για το φορτίο και τον τρόπο μεταφοράς του. Η Σερβία για περισσότερα από 20 χρόνια εξάγει όπλα και πυρομαχικά στο Μπαγκλαντές και ήταν σύνηθες η μεταφορά τους να γίνεται μέσω θαλάσσης, με πλοίο. Ιδιαίτερα όταν επρόκειτο για εκπαιδευτικά βλήματα τα οποία είναι έως και τέσσερεις φορές φθηνότερα από τα κανονικά πάντα επιλέγονταν η μεταφορά τους με πλοίο διότι η αερομεταφορά, εξαιτίας του υψηλού κόστους, ήταν ασύμφορη. Οι ειδικοί εδώ στη Σερβία θέτουν το ερώτημα: «Γιατί τώρα η ιδιωτική εταιρία Valir που φέρεται ως εξαγωγέας επέλεξε μια ασύμφορη οικονομικά οδό για την μεταφορά των εκπαιδευτικών βλημάτων;»

Αν σου άρεσε κάνε