Ζαούτης - ΕΟΔΥ: Πιθανό να δούμε κρούσμα ηπατίτιδας και στην Ελλάδα - Δεν έχουμε ακόμη

Ζαούτης - ΕΟΔΥ: Πιθανό να δούμε κρούσμα ηπατίτιδας και στην Ελλάδα - Δεν έχουμε ακόμη

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:26 Δημιουργία 22/04/22, 13:06
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Πιθανόν να δούμε κρούσμα σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας. Δεν έχουμε ακόμα», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ μιλώντας στην ΕΡΤ, είναι «πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδί και στη χώρα μας». Το πιθανό κρούσμα ελέγχεται για τον αδενοϊό, ο οποίος πιθανολογείται ότι ευθύνεται για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά σε μια σειρά χωρών του κόσμου. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.


Την ίδια ώρα κάλεσε τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να βρίσκονται σε ετοιμότητα με σκοπό υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

«Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά ίκτερο και γαστρεντερικά συμπτώματα (κυρίως εμετούς) που προηγούνται του ίκτερου. Η υποκείμενη αιτία της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη», σημειώνει μεταξύ άλλων το έγγραφο του ΕΟΔΥ.

Συμπτώματα:

  1. Ικτερος
  2. Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων
  3. Κνησμός
  4. Αρθραλγία/μυαλγία
  5. Πυρετός
  6. Ναυτία
  7. Εμετός ή κοιλιακό άλγος
  8. Λήθαργος ή απώλεια όρεξης
  9. Τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L

Αν σου άρεσε κάνε