Επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς πιστοποιητικά και μάσκες

Επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς πιστοποιητικά και μάσκες

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:46 Δημιουργία 14/04/22, 10:12
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε ρυθμούς επιστροφής στην κανονικότητα φαίνεται να μπαίνει η χώρα από την 1η Μαΐου, βάσει των όσων ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παρουσιάζοντας τον «οδικό χάρτη» άρσης των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Χρήση μάσκας


Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους παραμένει υποχρεωτική έως τις 31 Μαΐου και από 1η Ιουνίου αίρεται η υποχρέωσή της.

Ο υπουργός, συγκεκριμένα, τόνισε ότι η υποχρεωτικότητα χρήσης μάσκας για τους εσωτερικούς χώρους θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαΐου 2022. «Από 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν στις επόμενες ΚΥΑ» τόνισε ακολούθως.


Αν και δεν αναφέρθηκε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις που γίνονται από τους ειδικούς είναι να παραμείνει η υποχρεωτικότητα. Κατά τις ίδιες πηγές, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να ανακοινώσει στο άμεσο διάστημα -κάτι που θα φανεί και από τη σχετική ΚΥΑ- ότι η υποχρέωση χρήσης μάσκας θα εξακολουθήσει να υφίσταται σε:

- Αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ κ.ό.κ.)
- Ταξί
- Ακτοπλοϊκές μετακινήσεις (κλειστοί χώροι στα πλοία)
- Τρένα
- ΚΤΕΛ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού και τεστ

Σχετικά με τα ταξίδια από 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται και η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι και εκεί που υπήρχε υποχρέωση διενέργειας τεστ, δεν θα χρειάζεται πλέον να πραγματοποιείται. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εξεταστεί και η άρση επίδειξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα, οπότε και θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις.

Ταυτόχρονα, από 1η Μαΐου, ουσιαστικά βέβαια από τις 3 Μαΐου, οπότε και αρχίζουν τα μαθήματα μετά το Πάσχα, θα σταματήσουν τα σελφ τεστ στα σχολεία και θα παραμείνει υποχρεωτικό μόνο ένα rapid τεστ την εβδομάδα για την πρόσβαση ανεμβολίαστων εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους.

Σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα τόνισε ότι θα γίνει με τα υπάρχοντα μέτρα.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, από τις 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Τέλος, υπογράμμισε ότι όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν από την 1η Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά το Πάσχα, θα εορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα, ενώ, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, συστήνεται η χρήση μάσκας ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους.

Με πληροφορίες από το ΣΚΑΪ

Αν σου άρεσε κάνε