Σε «εγρήγορση» κυβέρνηση και ειδικοί υπό την απειλή της «Όμικρον»

Σε «εγρήγορση» κυβέρνηση και ειδικοί υπό την απειλή της «Όμικρον»

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:49 Δημιουργία 04/01/22, 09:16
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Για τη διαμόρφωση ενός «έκτακτου πλάνου» με στόχο τον περιορισμό της νέας υπερμεταδοτικής μετάλλαξης «Όμικρον», μάχεται το Μαξίμου.

Εκτός της επιστροφής των μαθητών στα θρανία, την κυβέρνηση προβληματίζουν οι ενδεχόμενες δυσλειτουργίες στο Δημόσιο, με το υπουργείο Εσωτερικών να αναζητά «plan b».

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου εστάλη «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο με το οποίο το υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τις υπηρεσίες την «κατάρτιση έκτακτου πλάνου εργασιών στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης των συνεπειών από τη διασπορά του κορονοϊού».

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο το «έκτακτο πλάνο» θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει το σύνολο των δομών, αλλά και των υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα, όπως και τους εποπτευόμενους φορείς των Υπουργείων, υποδεικνύοντας, μάλιστα, «τις οργανικές μονάδες, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν σε κάθε περίπτωση».

«Το ανθρώπινο δυναμικό ανά κλάδο και ειδικότητα που θα προσδιοριστεί ότι θα πρέπει να παρέχει εργασία στην περίπτωση αυτή της έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να έχει ενημερωθεί εκ των προτέρων ότι θα λειτουργεί για συγκεκριμένη περίοδο ως «προσωπικό ασφαλείας» και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η επαγγελματική τους επάρκεια αλλά και η δυνατότητα λειτουργίας της υπηρεσίας» αναφέρεται στο έγγραφο.

Ενδεικτικό του επείγοντος του χαρακτήρα του εγγράφου το γεγονός ότι ζητείται τα εφεδρικά πλάνα εργασιών να αποσταλούν το αργότερο έως αύριο, Τετάρτη, δύο ημέρες, δηλαδή, μετά την ενημέρωση των υπηρεσιών από το υπουργείο Εσωτερικών.

«Πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση φέρνουν ωστόσο και οι απουσίες σε εστίαση και λιανεμπόριο. Τα λειτουργικά κενά στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως σε δραστηριότητες με μεγάλη έκθεση στην κοινότητα ωθούν προς την κατεύθυνση λήψης νέων μέτρων στους συγκεκριμένους τομείς, καθώς αν οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας επιδεινωθούν περαιτέρω, δεν αποκλείεται να μειωθεί εκ νέου το ωράριο λειτουργίας τους, όπως και ο αριθμός των πελατών ανά κατάστημα, τη στιγμή που η συμβολή της εστίασης και της διασκέδασης στην διασπορά του ιού είχε προβληματίσει έντονα, κατά πληροφορίες, τους ειδικούς κατά την τελευταία συνεδρίαση τους για το 2021.

Παράλληλα, κάτω από 60 ευρώ και κοντά στα 50 ευρώ θα οριστεί η τιμή των μοριακών τεστ κορονοϊού (PCR) όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, 'Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Η σχετική υπουργική απόφαση θα εκδοθεί, όπως είπε ο υπουργός, σήμερα το μεσημέρι και κανείς δεν θα μπορεί να υπερβεί την νέα αυτή τιμή καθώς πρόκειται για διατίμηση.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ακόμη, ότι η τιμή ορίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο συμφέρουσα για τον πολίτη και να μην θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη διαδικασία, καθώς εάν τα περισσότερα εργαστήρια δεν έχουν το παραμικρό κέρδος ή και μικρή ζημιά, τότε τα τεστ θα γίνονται από λιγότερα κέντρα και η αναμονή και η πίεση θα αυξηθεί στα υπόλοιπα.

Αν σου άρεσε κάνε