Άνοιγμα σχολείων: Σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη - Στόχος η επιστροφή στις 10/1

Άνοιγμα σχολείων: Σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη - Στόχος η επιστροφή στις 10/1

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:50 Δημιουργία 03/01/22, 08:33
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τόσο η εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον», όσο και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων απασχολούν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, στην καθιερωμένη πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις με πιθανότερη ημερομηνία την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, αφού ξεκαθαρίσει η εικόνα από τα κρούσματα που αναμένονται σήμερα και αύριο Τρίτη - ημέρα της εβδομάδας με τον υψηλότερο αριθμό νοσούντων.

Βάσει των πληροφοριών, το απόγευμα έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας, κυρία Νίκη Κεραμέως και κ. Θάνο Πλεύρη, για το θέμα της λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων υπό τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Από τη σύσκεψη θα οριστικοποιηθεί η ατζέντα των ζητημάτων που θα κληθεί να συζητήσει αύριο κατά την πρώτη τηλεδιάσκεψη του έτους η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και έπειτα από συνεννόηση με τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει αύριο Τρίτη με βασικό θέμα το άνοιγμα των σχολείων. Ο αριθμός των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο αριθμός των νοσηλευομένων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και η ηλικιακή ομάδα των νέων ασθενών -ώστε να διαπιστωθούν αν οι νέοι ασθενείς ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μέχρι τα 18 έτη- είναι παράγοντες που θα παίξουν κομβικό ρόλο στις αποφάσεις.

Αυτή την ώρα πάντως δεν υπάρχει ώριμη συζήτηση για λήψη νέων μέτρων, κάτι που θα εξαρτηθεί σχεδόν αποκλειστικά από τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Όσο δεν μεγαλώνει η πίεση στο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει προοπτική για νέα μέτρα. Εάν τελικώς ληφθούν, αυτά θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών και η προστασία τους» είπε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στον Ant1.

Μετά την οριστικοποίηση του αριθμού των νοσούντων σήμερα και κυρίως αύριο Τρίτη η κυβέρνηση θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων, αναλόγως και των εισηγήσεων που θα λάβει από τους ειδικούς. Η πρόθεση είναι, όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.

Άλλλωστε η κυρίαρχη αντίληψη στην κυβέρνηση είναι ότι στο σχολικό περιβάλον τα Ελληνόπουλα είναι υπό επιτήρηση σε επίπεδο υγειονομικού ελέγχου, ενώ αντιθέτως, εκτός σχολείου ο κίνδυνος να κολλήσουν τα παιδιά κορωνοϊό είναι μεγαλύτερος.

Παράλληλα, για απαραίτητο, κανονικό άνοιγμα των σχολείων με μια αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας για τα τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας, έκανε λόγο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Παγώνη τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα μέσα στα σπίτια, ενώ πρόσθεσε ότι πουθενά στον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου κύματος της μετάλλαξης Όμικρον.

Η ίδια έκρουσε τον κωδωνα του κινδύνου σχετικά με αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα και κορύφωση του «φαινομένου» στις 12 με 15 Ιανουαρίου.

Η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε μάλιστα πως η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης φτάνει στο 91%, ωστόσο οι ασθενείς νοσούν με την μετάλλαξη Δέλτα και όχι την Όμικρον.

Σε ότι αφορά στην πορεία της πανδημίας, η κ. Παγώνη δήλωσε ότι από τον Μάιο και μετά, τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα καθώς «δεν θα μας χαιρετίσει ο ιός αλλά θα μπορούμε πλήρως να τον ελέγξουμε».

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει εντός της εβδομάδας για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ το σχέδιο της υπό-επιτροπής για την επιστροφή στα θρανία φαίνεται πως έχει κλειδώσει.

Η επιτροπή χαρακτηρίζει ανεδαφικό το σενάριο να παραταθούν οι σχολικές διακοπές, καθώς την μεθεπόμενη εβδομάδα τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, βούληση της επιτροπής είναι να υπάρξει αλλαγή στο τέστινγκ, με τους μαθητές να υποβάλλονται σε έλεγχο με rapid αντί για self test. Επίσης, θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο όσον αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος:

- Σε περίπτωση κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test. Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (τεστινγκ στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω, ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid τεστ σε όλους τους μαθητές της τάξης.

- Τα τεστ θα γίνονται επί 5 ημέρες αντί για 7.

- Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10.
Αν σου άρεσε κάνε