«Καμπανάκι» ειδικών για αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων

«Καμπανάκι» ειδικών για αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:05 Δημιουργία 30/12/21, 09:35
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τον κώδωνα κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες υπό την απειλή της υπερ-μεταδοτικής μετάλλαξης «Όμικρον», κάνοντας λόγο για «τσουνάμι» κρουσμάτων.

Στην ταχύτατη διασπορά της παραλλαγής αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, σημείωσε πως ακόμα βρισκόμαστε στη φάση συλλογής δεδομένων για την «Όμικρον», ωστόσο α πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η διασπορά της είναι ταχύτατη κι ότι η τρίτη δόση του εμβολίου «μας βοηθάει πολύ να αποφύγουμε τη βαριά νόσηση, αλλά είναι δεδομένο ότι θα αρρωστήσουν και οι πλήρως εμβολιασμένοι»

Σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων, είπε ότι είναι ιλιγγιώδη και δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να φτάσουν ακόμη και τις 100.000 τη μέρα, αλλά το θετικό είναι ότι δεν επιβαρύνουν το ΕΣΥ ανάλογα με τον αριθμό τους.

Προέβλεψε δε πως τόσο η κλιμάκωση όσο και η αποκλιμάκωση αυτού του κύματος της πανδημίας θα είναι σύντομες και θα διαρκέσουν 1-2 μήνες.

Τέλος και μεταξύ άλλων, ο κ. Γώγος είπε ότι η πανδημία είναι δυναμική και καθώς τα δεδομένα αλλάζουν θα πρέπει να επανεκτιμηθούν κάποια πράγματα όπως το πρωτόκολλο λειτουργία των σχολείων.

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Όπως είπε τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο για την παραλλαγή Όμικρον, δείχνουν ότι ο χρόνος νοσηλείας για όσους ασθενούν είναι μικρότερος από αυτόν που χρειαζόταν για την παραλλαγή Δέλτα.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι φαίνεται πως όταν κάποιος ασθενήσει από την Όμικρον είναι προστατευμένος και έναντι της Δέλτα, αλλά ένα στοιχείο που δημιουργεί έντονο προβληματισμό είναι πόσοι από τους υγειονομικούς θα προσβληθούν και δεν θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Ο κ. Δημόπουλος είπε επίσης ότι τα rapid test δείχνουν να μην είναι τόσο ευαίσθητα στον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον και γι’ αυτό αν έχουμε κάποια συμπτώματα θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε εκτεθειμένοι στον ιό.

Στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για όλους αναφέρθηκε και ο γιατρός - ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, επισημαίνοντας ότι η μετάλλαξη Omicron θα «σαρώσει» τους ανεμβολίαστους.

«Το τσουνάμι τώρα αρχίζει. Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα», τόνισε ο Γιώργος Παυλάκης, χαρακτηρίζοντας τοξικό να λέμε ότι τελειώνει η πανδημία.

Όπως ανέφερε, ακόμα και όσοι έχουν νοσήσει μπορεί να ξανακολλήσουν.

Για το τι πρέπει να κάνουμε ο κ. Παυλάκης είπε ότι χρειάζεται μαζικός εμβολιασμός ολοένα και υποχρεωτικός για να σταματήσει η πανδημία. «Αναγκαία τα εμβόλια και πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι πρέπει να παρθούν μέτρα. Η Delta και η Omicron δεν σταματάει παρά μόνο με σταμάτημα των ανθρώπινων επαφών, ανέφερε ο Γιώργος Παυλάκης.

Αναφερόμενος στα πάρτι λόγω των εορτών σχολίασε ότι όσο λιγότερες επαφές, τόσο το καλύτερα. Όσο πιο νωρίς παίρνονται τα μέτρα, τόσο πιο ήπια είναι όπως συμβαίνει με τις πυρκαγιές. Κατά τον κ. Παυλάκη η χώρα μας θα μπορούσε να αποφύγει το τσουνάμι, εάν είχαμε πάρει μέτρα από το φθινόπωρο. «Προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά με νεροπίστολο έχοντας απέναντι τον ιό με πολυβόλο. Τα μέτρα πρέπει να είναι ανάλογα της απειλής».

Και συνέχισε λέγοντας πως εάν το τσουνάμι κορυφωθεί στα μέσα Ιανουαρίου δεν είναι σοφό να ανοίξουν τα σχολεία. Ο κ. Παυλάκης παράλληλα έκρουσε το καμπανάκι ότι δεν πρέπει να επαναπαυθούμε, επισημαίνοντας πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα και σηματοδοτούν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Αν σου άρεσε κάνε