Ρεβεγιόν με μέτρα και περιορισμούς λόγω «Όμικρον»

Ρεβεγιόν με μέτρα και περιορισμούς λόγω «Όμικρον»

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:24 Δημιουργία 21/12/21, 08:55
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε υιοθέτηση νέων μέτρων για την περίοδο των εορτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, υπό την απειλή της νέας μετάλλαξης «Όμικρον».

Οι πληροφορίες θέλουν το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς, όπου είθισται να υπάρχει μεγάλος συνωστισμός σε κέντρα διασκέδασης και σπίτια, με τις πηγές να κάνουν λόγο για πλαίσιο αυστηροποίησης του testing το βράδυ της αλλαγής του χρόνου και είσοδο μόνο με αρνητικό rapid.

Βάσει αυτού, δε θα επιτρέπεται η είσοδος στους εμβολιασμένους σε νυχτερινά μαγαζιά, κλαμπ, μπαρ, καφέ και εστιατόρια χωρίς αρνητικό τεστ με το κόστος να επιβαρύνει τους πολίτες, ενώ υπενθυμίζεται πως απαγορεύεται καθολικά η είσοδος ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους.

Στις 11 σήμερα, αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για το συγκεκριμένο πλαίσιο και θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις. Ωστόσο ο «κίνδυνος» ενός τέτοιου μέτρου είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά για μια μεγάλη μερίδα πολιτών που θα επιλέξει ρεβεγιόν σε σπίτια φίλων ή συγγενών, όπου η τήρηση των μέτρων προστασίας –τέστινγκ, αποστάσεις κ.λπ.– δεν ελέγχεται και οι συνωστισμοί είναι βέβαιο πως θα είναι μεγάλοι.

Εφόσον το μέτρο επικυρωθεί, η κυβέρνηση στοχεύει αρχικά στο τέστινγκ ενός πολύ μεγάλου αριθμού πολιτών και αφετέρου να φρενάρει όσο μπορεί τη διασπορά. Βασικός σκοπός όλων, είναι να κερδηθεί χρόνος, με όλες τις ενδείξεις να οδηγούν στο συμπέρασμα πως τον Ιανουάριο θα έχουμε επικράτηση και πιθανότατα έξαρση του στελέχους «Ομικρον» και στην Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή η πανδημία στη χώρα μας είναι σε ύφεση, με κάθε μέρα που καθυστερεί το πέμπτο κύμα να είναι προς όφελός όλων, καθώς προστίθενται στο εμβολιαστικό τείχος χιλιάδες «νέοι» πολίτες.

«Όπλο» στη φαρέτρα της κυβέρνησης για την καθυστέρηση του πέμπτου κύματος είναι και η σκληρή αστυνόμευση καθώς τις επόμενες μέρες στους δρόμους θα βρίσκονται περισσότεροι από 10.000 αστυνομικούς για τη διασφάλιση τήρησης των μέτρων.

Στην ίδια λογική πάρθηκε και η απόφαση προ ημερών να επιτρέπεται κατά την περίοδο των εορτών η είσοδος στην Ελλάδα μόνο με μοριακό έλεγχο 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών, ενώ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απέκλεισε για μία ακόμα φορά το ενδεχόμενο ολικού lockdown.

«Αυτό το οποίο θέλαμε ήταν να γινόταν ένα τεστ σε όλο τον πληθυσμό, προκειμένου να δούμε την πραγματική εικόνα», είπε και πρόσθεσε πως «ενώ καλέσαμε τον κόσμο, δυστυχώς δεν υπήρξε η ανταπόκριση που θα θέλαμε τις εβδομάδες του δωρεάν testing», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο «κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας – και για τους εμβολιασμένους και για τους ανεμβολίαστους».

Αν σου άρεσε κάνε