Στα εμβολιαστικά κέντρα λόγω υποχρεωτικότητας και προστίμου

Στα εμβολιαστικά κέντρα λόγω υποχρεωτικότητας και προστίμου

ΕΛΛΑΔΑ UPD 11:29 Δημιουργία 02/12/21, 09:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Επιταχύνεται υπό τη σκιά του προστίμου, ο ρυθμός των νέων ραντεβού από πολίτες των 60 και άνω, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για υποχρεωτικό εμβολιασμό της εν λόγω ομάδας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε αυτή τη φάση, το κρίσιμο σημείο είναι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού -κυρίως των ατόμων 60 ετών και άνω, πριν από μια ενδεχόμενη «επίθεση» της «Ομικρον».

Μετά τη σχετική ανακοίνωση προγραμματίστηκαν πάνω από 9.000 ραντεβού πρώτης δόσης, όταν κατά μέσον όρο το προηγούμενο διάστημα προγραμματίζονταν περίπου 2.000-3.000 ημερησίως. Αντίστοιχα, χθες από το πρωί έως το μεσημέρι είχαν προγραμματιστεί 13.000 ραντεβού, με τον σχετικό αριθμό να εκτιμάται ότι θα ξεπερνούσε τις 15.000 έως το τέλος της ημέρας.

Οι εκτιμήσεις θέλουν έναν στους δύο πολίτες άνω των 60 ετών να εμβολιάζεται, με βάση τις αναλύσεις που υπάρχουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πεποίθηση που εκφράστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο Πρωθυπουργός ενεργοποίησε το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Μέχρι στιγμής, στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν τα αριθμητικά δεδομένα από τη λίστα των ραντεβού για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα (60 ετών και άνω) που θα προγραμματιστούν τις επόμενες ημέρες, με τον Πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει, μιλώντας σε συνέδριο του Reuters πως «αυτήν την ώρα δεν υπάρχει σχεδιασμός στην κυβέρνηση για επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ηλικιακές ομάδες», αφού η κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στον εμβολιασμό των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς η συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα παρουσιάζει υψηλή ζήτηση για νοσηλεία, πιέζοντας ασφυκτικά το ΕΣΥ.

Ως αποτέλεσμα του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού, «το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα έχουμε γενικό lockdown» ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «κάποια στιγμή στην Ελλάδα θα πρέπει να επιβραβεύονται οι υπεύθυνοι και οι σοβαροί». Μεταφέροντας, ακόμη, τα κριτήρια λήψης της σχετικής απόφασης στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι «οι 95% που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών και η απόφαση για την υποχρεωτικότητα δεν πάρθηκε εύκολα από την κυβέρνηση», ενώ απάντησε για το διοικητικό πρόστιμο ότι «το ερώτημα είναι αν θέλουμε να σώσουμε ζωές και αν αυτές οι περίπου 3.000 ζωές, που θα σωθούν με αυτό το μέτρο, κοστίζουν 100 ευρώ».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες ακόμη «παρεμβάσεις», ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, επισήμανε πως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα αξιολογηθεί η πορεία της πανδημίας, όπως και η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί, οπότε και θα γίνουν «στοχευμένες και όχι οριζόντιες παρεμβάσεις», φέρνοντας ως παραδείγματα μεικτούς χώρους που λειτουργούν ειδικά για τις γιορτές.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας φέρεται να έχει εισηγηθεί ήδη τη λειτουργία των θεματικών χριστουγεννιάτικων πάρκων μόνο με εμβολιασμένο προσωπικό, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, αφού «κανείς δεν θέλει να αποτελέσουν εστία μιας νέα αναζωπύρωσης», σημείωσε.

Λόγο για «κάποιες μικρές εξαιρέσεις» έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας και κατά την εφαρμογή του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού, τις οποίες θα ανακοινώσει σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός, Θάνος Πλεύρης, ενώ στην αποσαφήνιση του νέου τοπίου θα συμβάλλει και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Στις διευκρινίσεις των επόμενων ημερών συμπεριλαμβάνεται και η γνωμοδότηση που αναμένει ο Πρωθυπουργός από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα χορήγησης της τρίτης δόσης. «Έχω ζητήσει από την Επιτροπή Εμβολιασμών να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, γιατί η ανοσία φθίνει σταδιακά. Να ανοίξουμε την τρίτη δόση στους 4 μήνες και πιστεύω ότι οι επιχειρησιακοί υπεύθυνοι μπορούν να ανταποκριθούν», ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, πρόταση την οποία ήδη επεξεργάζεται, κατά πληροφορίες, η Επιτροπή, εξετάζοντας να επιτραπεί για άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών.

Επιμέρους διευκρινίσεις υπήρξαν και στο τελικό κείμενο της τροπολογίας που κατατέθηκε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, οι οποίοι καλούνται να προγραμματίσουν ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2022, καταβάλλοντας – σε διαφορετική περίπτωση- διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα.

Εξαίρεση, ωστόσο, θα αποτελέσει ο πρώτος μήνας εφαρμογής του μέτρου, δηλαδή ο Ιανουάριος του 2022, για τον οποίο το πρόστιμο καθορίζεται στα 50 ευρώ, ενώ αν τα υπόχρεα πρόσωπα εμβολιαστούν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο των επόμενων μηνών το πρόστιμο (μηνιαίο) θα μειώνεται κατά 50%. Εάν δηλαδή, για παράδειγμα, ο υπόχρεος πολίτης εμβολιαστεί στις 10 Μαρτίου 2022, το συνολικό πρόστιμο που θα πληρώσει ανέρχεται σε 200 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική τροπολογία υπερψηφίστηκε από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, με τη Χαριλάου Τρικούπη να αιτιολογεί τη θετική της ψήφο ως επιβεβαίωση της «σταθερής υποστήριξης στον εμβολιασμό, ιδίως των πλέον ευάλωτων ομάδων».

Εν τω μεταξύ, τη λογική που διατρέχει το δεύτερο μέτρο, αυτό του γενικού προληπτικού ελέγχου μέσω αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) περιέγραψε χθες από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως «στην πραγματικότητα, μια εβδομάδα θα διατίθεται αυτό το τεστ, προκειμένου να μπορέσουμε να βρούμε έναν αριθμό κρουσμάτων» και πρόσθεσε ότι «με τον αυτοπεριορισμό και την καραντίνα που αυτά τα άτομα θα έχουν, και Χριστούγεννα θα μπορέσουν να κάνουν, αφού η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μετά από 10 με 15 ημέρες, και θα περιοριστεί η μετάδοση».

Συγκεκριμένα, από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα μοιραστεί από ένα self test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη πολίτη, έτσι ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού ενόψει των εορτών, ενώ η διανομή θα επαναληφθεί από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου 2022, «ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών. Γιατί είναι σημαντικό όλοι να ελεγχόμαστε κατά τις συναθροίσεις των ημερών», όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε