«Κλειδώνει» η απόφαση για τρίτη δόση και στους κάτω των 50 ετών

«Κλειδώνει» η απόφαση για τρίτη δόση και στους κάτω των 50 ετών

ΕΛΛΑΔΑ UPD 21:17 Δημιουργία 01/11/21, 21:06
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο «τραπέζι» της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα της χορήγησης της τρίτης δόσης και στους πολίτες κάτω των 50 ετών, 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, όπως σημείωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών.

Σημειώνεται πως η Επιτροπή εξετάζει ακόμη τη λήψη μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες στη «σκιά» της επιδημιολογικής έξαρσης, με τη χώρα σήμερα να καταγράφει «μαύρο» ρεκόρ με πάνω από 5.000 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο.

Στο πλαίσιο αυτό, οκ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ενεργά όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και εξετάζονται όλα τα νέα μέτρα, όπως και αυτό της αποστολής sms στους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν γίνει 12.900.000 εμβολιασμοί στη χώρα, 6.640.000 πολίτες (63,4% του γενικού πληθυσμού) έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία δόση, ενώ 6.380.000 πολίτες (60,8%) έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έστειλε μήνυμα πως η ανοσία από τον εμβολιασμό είναι «ισχυρότερη» σε σύγκριση με τη φυσική νόσηση.

Όπως επεσήμανε η ίδια, από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος είχαν ξεκινήσει και οι προβληματισμοί για τη διάρκεια της ανοσίας, ωστόσο πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε πως η ανοσία κρατά περίπου 6 μήνες. «Η σύσταση που διατυπώνεται πλέον είναι η χορήγηση μίας δόσης εμβολίου μετά τους 6 μήνες από την τελευταία δόση. Η ανοσία και από τα εμβόλια και από τη νόσηση δεν είναι 100%, εξαιτίας διαφόρων παραγόντων. Το μεγάλο ερωτηματικό ήταν το εάν υπερτερεί η ανοσία από το εμβόλιο σε σχέση με τη φυσική ανοσία. Σύμφωνα με μελέτη από το CDC, ο εμβολιασμός υπερτερεί της φυσικής ανοσίας», πρόσθεσε.

«Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου είχε ξεκινήσει η χορήγηση της 3ης δόσης για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα και πλέον εξετάζεται η χορήγηση και σε άλλες ηλικιακές ομάδες», δήλωσε.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε πως «σύμφωνα με μελέτη για την τρίτη δόση στο Ισραήλ, κατά την οποία άτομα που είχαν κάνει ενισχυτική δόση με εμβόλιο συγκρίθηκαν με άτομα που είχαν κάνει 2 δόσεις σε χρονική απόσταση 5 μηνών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα άτομα που έκαναν τρίτη δόση είχαν 93% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο. Όπως προκύπτει η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική για σοβαρές μορφές της νόσου, σε σύγκριση με όσους έχουν κάνει δύο δόσεις».

Αν σου άρεσε κάνε