Ν. Μηταράκης: Προσπάθεια επιστροφής 250 υπηκόων Πακιστάν και Μπαγκλαντές

Ν. Μηταράκης: Προσπάθεια επιστροφής 250 υπηκόων Πακιστάν και Μπαγκλαντές

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:38 Δημιουργία 01/11/21, 10:25
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την προσπάθεια να επιστραφούν σε Πακιστάν και Μπαγκλαντές οι υπήκοοι των δύο χωρών που επέβαιναν στο πλοίο με τουρκική σημαία ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «είναι για μένα η μεγάλη προτεραιότητα να συνεννοηθώ με τους πρέσβεις του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές» ώστε «να επιστραφούν όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας», ενώ ζήτησε την κινητοποίηση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι υπήκοοι Μπαγκλαντές και Πακιστάν είναι περίπου 250 άτομα από τα 375 που έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω. Επίσης, 112 άτομα είναι από το Αφγανιστάν, ενώ ανάμεσα στους επιβάτες του πλοίου βρίσκονται και πολίτες από Ιράν, Συρία, Λίβανο και Αίγυπτο. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, 140 άτομα δηλώνουν ανήλικα και «έχουμε ζητήσει από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης να πάει ιατρικό κλιμάκιο που εξειδικεύεται στον υπολογισμό της ηλικίας».

Σχετικά με το περιστατικό με το πλοίο, που χάλασε ενώ βρισκόταν στα διεθνή ύδατα κοντά στην Κρήτη, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «η Ελλάδα κινητοποιήθηκε αμέσως γιατί το πλοίο ήταν στην ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης» και το ελληνικό Λιμενικό «άρχισε να ρυμουλκεί το πλοίο προς τα Δωδεκάνησα, όπου υπάρχει δομή υποδοχής». Την ίδια ώρα, περιέγραψε ότι η Ελλάδα ξεκίνησε μία διπλή προσπάθεια ενημέρωσης της Τουρκίας και της ΕΕ, ωστόσο «η Τουρκία αρνήθηκε να παραλάβει πίσω το σκάφος -παρ' ότι είναι ξεκάθαρο ότι έχει ξεκινήσει από την Τουρκία- και από την ΕΕ δεν είχαμε κάποια συγκεκριμένη δυνατότητα στήριξης».

Σημειώνεται, ότι ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου θα βρεθεί σήμερα στην Τουρκία, σε προγραμματισμένη επίσκεψη έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών της γειτονικής χώρας.

Αν σου άρεσε κάνε