«Κύμα» ανεμβολίαστων επαναφέρει περιορισμούς

«Κύμα» ανεμβολίαστων επαναφέρει περιορισμούς

ΕΛΛΑΔΑ UPD 17:42 Δημιουργία 31/10/21, 09:19
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και στους κόλπους των επιστημόνων για την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων, με το νέο «κύμα» να βρίσκεται σε φάση έξαρσης, ενώ οι ρυθμοί των εμβολιασμένων έχουν πέσει κατακόρυφα στη χώρα.

Χθες, Σάββατο ανακοινώθηκαν 4.696 νέα κρούσματα και 38 θάνατοι, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ φτάνουν πλέον τους 404. Η

Στο πλαίσιο αυτό, στο «τραπέζι» έχει πέσει το σενάριο της λήψης νέων μέτρων όσον αφορά τους ανεμβολίαστους πολίτες και στο επίκεντρο βρίσκονται και πάλι οι χώροι εστίασης και συγκεκριμένα οι μεικτοί.

Την προσεχή Τετάρτη συνεδριάζει η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας και όπως αποκάλυψε ο Γκίκας Μαγιορκίνης -μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ- στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για μια σειρά από μέτρα, ειδικά για περιοχές που προκαλούν ανησυχία, όπως η Θεσσαλία, η Κεντρική και η Ανατολική Μακεδονία.

«Αν το σύστημα Υγείας φτάσει στα όριά του, τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ίσως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις ‘κόκκινες’ περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα», τόνισε ο καθηγητής διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι στα μέτρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το lockdown.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «το βασικό στοιχείο που έχουμε στο μυαλό μας σε όποια μέτρα συζητούνται, είναι ότι η εκρίζωση του ιού έχει πρακτικά μηδενιστεί. Δεν πρόκειται να φύγει ο ιός και αργά ή γρήγορα θα έρθουμε σε επαφή μαζί του. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος». Και προσέθεσε: «Όποια μέτρα σκεφτόμαστε πρέπει να είναι βιώσιμα και βάθος χρόνου. Το μόνο βιώσιμο μέτρο είναι ο εμβολιασμός. Ακόμα και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης να χρειαστεί να παρθούν, θα είναι μόνο σε ακραίες συνθήκες και σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Παρόλα αυτά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν αποφάσεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα, για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που υπάρχουν στις «κόκκινες» περιοχές, όπως Θεσσαλία, Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, όπου ο αριθμός κρουσμάτων έχει αρχίσει και αυξάνεται.

Σχετικά με τη συνεδρίαση της επιτροπής την Τετάρτη, ανέφερε ότι υπάρχει συζήτηση περί νέων μέτρων. «Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε έναν διαρκή και πιο σταθερό έλεγχο στην εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση, όπου υπάρχει παραβατικότητα. Υπάρχουν τρόποι να αυξηθεί ο έλεγχος για τήρηση των μέτρων».

Τέλος, ανέφερε ότι όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα δημιουργηθεί ένας κορεσμός μέσω της νόσησης στα άτομα που είναι πιο ευαίσθητα και κάποια στιγμή θα μειωθεί ο αριθμός θανάτων και κρουσμάτων. «Αυτό, όμως, θα γίνει με βαρύ κόστος. Ο αριθμός θανάτων δεν πρόκειται να πέσει αν δεν αυξηθεί το επίπεδο εμβολιασμού.»

Μέτρα για ανεμβολίαστους

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα μέτρα θα αφορούν τους μη εμβολιασμένους πολίτες και θα έχουν να κάνουν με περαιτέρω περιορισμοί σε μεικτούς, ανοιχτούς χώρους σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ.

-Προσαρμογή εξωτερικών μεικτών χώρων διασκέδασης σε πραγματικά εξωτερικούς. Για παράδειγμα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, τέτοιοι χώροι θα πρέπει να έχουν μόνο στέγαστρο και όχι πλαϊνά προστατευτικά, που χρησιμοποιούνται για την προστασία από το κρύο. Αν υπάρχουν πλαϊνά, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 1,30 ύψος, ειδάλλως θα θεωρούνται κλειστοί χώροι.

-Στο τραπέζι είναι επίσης και η πρόταση να μην υπάρχει μουσική στους εξωτερικούς χώρους.

-Επιπλέον, για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία υπάρχουν εισηγήσεις για αυξημένο τέστινγκ. Δηλαδή να υποχρεούνται σε rapid test 3 φορές την εβδομάδα με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Και SMS στη «μάχη» των εμβολιασμών

Την ίδια ώρα, εξετάζεται να ξεκινήσει άμεσα η αποστολή SMS στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τα προσωπικά δεδομένα παραχωρήθηκαν από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ και κάθε μέρα, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, οι ανεμβολίαστοι θα λαμβάνουν διαφορετικό sms.

Τα μηνύματα θα ποικίλλουν ανά ημέρα.

Αν σου άρεσε κάνε