Αναίρεση από τον Άρειο Πάγο για την απαλλακτική απόφαση για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Αναίρεση από τον Άρειο Πάγο για την απαλλακτική απόφαση για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

ΕΛΛΑΔΑ UPD 21:31 Δημιουργία 19/10/21, 21:25
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση στην εφετειακή απόφαση, με την οποία έκλεισε στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η ποινική δίωξη όλων των εμπλεκομένων κατηγορουμένων για τα αδικήματα της απιστίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος στην υπόθεση των δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.


Αναλυτικότερα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ζαχαρίας Κοκκινάκης, άσκησε αναίρεση στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με το σκεπτικό ότι ήταν εμπρόθεσμη και νομότυπη η κατάθεση από την πολιτική αγωγή (κατά την διάρκεια διεξαγωγής της δίκης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών) της δήλωσης που απαιτείται για τα φερόμενα ως παθόντα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να συνεχιστεί η ποινική διαδικασία για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (πλέον διώκεται μόνο κατ' έγκληση και όχι αυτεπάγγελτα).
Κατόπιν αυτού, η υπόθεση θα εισαχθεί στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα αποφανθεί τελικά εάν θα αναιρέσει την εφετειακή απόφαση κατά το σκέλος που αφορά την απιστία ως βασικό αδίκημα και κατ' επέκταση και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση το τριμελούς εφετείου Κακουργημάτων είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία τον Ιούλιο του 2020. Τότε, η προεδρεύουσα είχε ταχθεί υπέρ της άποψης ότι η δήλωση ήταν εμπρόθεσμη, ενώ οι δύο σύνεδροι είχαν ταχθεί υπέρ της άποψης ότι δεν ήταν. Έτσι, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου απαλλάχθηκαν από τα δύο κακουργήματα.
Στην συνέχεια, όταν έγινε γνωστή η απόφαση του εφετείου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ζήτησε να του διαβιβαστεί η απόφαση μόλις καθαρογραφεί, έτσι ώστε να μελετηθεί και να κριθεί εάν το σκεπτικό απαλλαγής είναι ορθό.

Αν σου άρεσε κάνε