Τι ισχύει για τα rapid test στον ιδιωτικό τομέα

Τι ισχύει για τα rapid test στον ιδιωτικό τομέα

ΕΛΛΑΔΑ UPD 17:12 Δημιουργία 19/10/21, 17:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Κοινή Υπουργική Απόφαση για την υποχρέωση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας να υποβάλλονται υποχρεωτικά -και με δική τους επιβάρυνση- σε διαγνωστικό έλεγχο (rapid ή μοριακό τεστ), όσο δεν εμβολιάζονται.

Τα βασικά σημεία της ΚΥΑ έχουν ως εξής:

Ποιοι είναι υπόχρεοι για διενέργεια rapid tests και ποιοι εξαιρούνται

1. Υποχρέωση για διενέργεια rapid tests για να προσέλθουν στην εργασία τους έχουν:

α) Όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση

β) Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες κ.λπ.

γ) Οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.

2. ΔΕΝ υποχρεούνται να υποβληθούν σε rapid test oι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί (και είναι κάτοχοι του σχετικού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού), ή έχουν νοσήσει από κορωνοϊό το τελευταίο εξάμηνο (και έχουν Πιστοποιητικό Νόσησης).

3. Εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ:

α) Οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται με φυσική παρουσία, για τους οποίους ισχύει άλλη Υπουργική Απόφαση. Το ίδιο ισχύει και για τους ναυτικούς-μέλη πληρωμάτων πλοίων.

β) Οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στο πεδίο των υποχρεωτικών εμβολιασμών (υγειονομικοί, εργαζόμενοι προνοιακών δομών) και δεν έχουν απαλλαγεί από τον εμβολιασμό για τους συγκεκριμένους λόγους υγείας που προβλέπονται από το νόμο.

Πώς και πότε θα διενεργούνται τα rapid tests

1. Το τεστ διενεργείται έναντι αντιτίμου, με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου, μπορεί να είναι είτε rapid είτε μοριακό και να γίνεται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, σε ιδιωτικές κλινικές, σε ιδιώτες γιατρούς ή φαρμακεία. Διενεργείται 1 φορά την εβδομάδα και ισχύει για μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Αν σου άρεσε κάνε