Β. Καρακώστας - Σεισμολόγος ΑΠΘ: Υπάρχει διέγερση στον ευρύτερο χώρο της Κρήτης

Β. Καρακώστας - Σεισμολόγος ΑΠΘ: Υπάρχει διέγερση στον ευρύτερο χώρο της Κρήτης

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:52 Δημιουργία 12/10/21, 13:32
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 12:24 το μεσημέρι σε θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Κρήτης παρακολουθούν οι σεισμολόγοι του Σεισμολογικού Σταθμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ πως ο συγκεκριμένος σεισμός «βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου συνεχίζεται έως και σήμερα η μετασεισμική ακολουθία. Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο, είναι διαφορετικό ρήγμα, αρκετά μακριά και δεν μπορούμε να συσχετίσουμε αυτούς τους δύο σεισμούς».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων του ΑΠΘ, ο σεισμός που έγινε στο Αρκαλοχώρι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δεν ήταν τόσο μεγάλος ώστε να μπορέσει σε αυτή την απόσταση να προκαλέσει τη διέγερση ενός νέου ισχυρού σεισμού. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καρακώστας, φαίνεται πως υπάρχει «μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο».

Μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τη Ζάκρο, ακολουθούν αρκετοί μετασεισμοί στον ίδιο χώρο, με τον μεγαλύτερο έως αυτή τη στιγμή να καταγράφεται στα 4,4 Ρίχτερ.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, στο Αρκαλοχώρι συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις, ορισμένες εκ των οποίων είναι κοντά στα 3 Ρίχτερ και είναι αισθητές στους κατοίκους.

Αν σου άρεσε κάνε