Δίωξη Ηλ. Εγκλήματος: Σήμερα οι ανακοινώσεις για ιστοσελίδες και προφιλ με fake news κατά του Covid

Δίωξη Ηλ. Εγκλήματος: Σήμερα οι ανακοινώσεις για ιστοσελίδες και προφιλ με fake news κατά του Covid

ΕΛΛΑΔΑ UPD 08:44 Δημιουργία 28/09/21, 08:27
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Καρπούς» φαίνεται να αποφέρει η έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, για ιστοσελίδες που παρακινούσαν σε ανυπακοή κατά των μέτρων της πανδημίας, ενώ παράλληλα διέδιδαν και fake news για τον κοροονοϊό.

Ανακοινώσεις για συνολικά τέσσερις ιστοσελίδες και έξι λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναμένονται σήμερα, με τα αδικήματα που διερευνώνται ότι έχουν διαπραχθεί να είναι: Διασπορά ψευδών ειδήσεων, διέγερση σε ανυπακοή και απόπειρα απάτης.

Οι δύο δικογραφίες, έχουν υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η αρμόδια εισαγγελική αρχή εξέδωσε παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ύστερα από την εντολή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος της έρευνάς της, για την προέλευση και την ταυτότητα διαχειριστών ιστοσελίδων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προτρέπουν τους πολίτες σε πράξεις που στρέφονται ενάντια στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια και στο κράτος.

Σήμερα ανακοινώνεται ότι εντοπίστηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία για 4 ιστοσελίδες και για 6 λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα αδικήματα που διερευνώνται ότι έχουν διαπραχθεί είναι: Διασπορά ψευδών ειδήσεων, διέγερση σε ανυπακοή και απόπειρα απάτης.

Σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες, οι οποίες υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η αρμόδια εισαγγελική αρχή εξέδωσε παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και περαιτέρω διερεύνηση των υποθέσεων.

Οι έρευνες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνεχίζονται για τις συγκεκριμένες 10 περιπτώσεις αλλά και για άλλες που μπορεί να προκύψουν.

Αν σου άρεσε κάνε