Σεισμός στην Κρήτη: Ένας νεκρός και 9 τραυματίες στο Αρκαλοχώρι

Σεισμός στην Κρήτη: Ένας νεκρός και 9 τραυματίες στο Αρκαλοχώρι

ΕΛΛΑΔΑ UPD 15:33 Δημιουργία 27/09/21, 11:00
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ στην Κρήτη.

Οι τρεις εγκλωβισμένοι που είχαν καταγραφεί αρχικά, φαίνεται να έκαναν εργασίες στην εκκλησία και την ώρα του ισχυρού σεισμού εγκλωβίστηκαν στο εσωτερικό του ναού.

Περίπου μία ώρα μετά τον σεισμό διαπιστώθηκε ότι ο ένας από τους τρεις εργαζόμενους καταπλακώθηκε από τον τρούλο της εκκλησίας που κατέρρευσε και έχασε τη ζωή του.

Στην περιοχή βρίσκεται ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής, της αστυνομίας καθώς και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ενώ σπεύδει και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με C-130 από Αθήνα προκειμένου συνδράμει σε κάθε περιστατικό.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν τουλάχιστον δύο τραυματίες στο Πατσίδερο.

Εκτεταμένες ζημιές στο Αρκαλοχώρι - Αναφορές για εγκλωβισμένους

Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται εγκλωβισμένα σε σπίτι, ακόμα δυο άτομα στο Αρκαλοχώρι. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τους γονείς της προέδρου της κοινότητας, Χρυσούλας Κεγκέρογλου.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για εκτεταμένες ζημιές στο Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά, ενώ σημαντικές ζημιές έχουν καταγραφεί στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής στα Ρουσσοχώρια.

Οι ζημιές στο Αρκαλοχώρι αφορούν κτίσματα, ναούς αλλά και στύλους της ΔΕΗ που έχουν υποχωρήσει.

Σύμφωνα με το neakriti.gr οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγω για τεράστες φθορές και ρωγμές σε περισσότερα από 1.000 πέτρινα κτίσματα, καθώς επίσης και ζημιές σε δίκτυα υποδομών και ύδρευσης.

«Αναπάντεχος σεισμός»

«Κεραυνό εν αιθρία» και «αναπάντεχο» χαρακτήρισε τον σημερινό σεισμό 5,8 ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ήταν ένας σεισμός που δεν περιμέναμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λέκκας σε ερώτηση, αν θα ακολουθήσει κάποια μεγαλύτερη δόνηση, απάντησε «τι να πει κανείς μετά από αυτό», για να συμπληρώσει:

«Για την ώρα έχουμε μια σημαντική μετασεισμική ακολουθία η μεγαλύτερη δόνηση από τις οποίες ήταν 4,5 ρίχτερ στις 09:37 και ο κόσμος πρέπει να είναι προσεχτικός, αποφεύγοντας τα παλιά κτίρια».

Κατά την άποψή του, οι ζημιές θα περιοριστούν στη στενή περιοχή γύρω από το επίκεντρο.

«Χορός» μετασεισμών

Στο μεταξύ, νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, στις 10:30, 24 χιλιόμετρα ΝΝΑ της πόλης του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ο σεισμός σημειώθηκε σε απόσταση 344 χλμ. ΝΝΑ των Αθηνών.

Σε λειτουργία το σχέδιο «Εγκέλαδος» με εντολή Στυλιανίδη

Με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιαλίδη, τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικλής Γραματείας Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προσρασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι υπηρεσίες τοπικής αυτοδικοίησης, ενώ εκτός από τις δυνάμεις της Κρήτης μεταβαίνουν στην περιοχή η 1η και η 2η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων και Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών.

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Στυλιανίδης, από την πρώτη στιγμή, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμρχο Μινώα Πειδιάδος, Εμμανουήλ Φραγκάκη, και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ενώ μεταβαίνει στην περιοχή με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και τον γενικό διευθυντή Συντονισμού, Φοίβο Θεοδώρου.

Αν σου άρεσε κάνε