«Οριακά» οι ΜΕΘ της Β. Ελλάδας

«Οριακά» οι ΜΕΘ της Β. Ελλάδας

ΕΛΛΑΔΑ UPD 08:37 Δημιουργία 23/09/21, 08:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανησυχητική είναι τις τελευταίες ημέρες η επιδημιολογική εικόνα στη Θεσσαλονίκη, με την πόλη να καταγράφει μόλις 100 περίπου ημερήσια κρούσματα λιγότερα απ΄την Αττική, με τη δεύτερη ωστόσο να αριθμεί περί τα 2 εκατομμύρια μεγαλύτερο πληθυσμό.

Σε εγρήγορση βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί, προκειμένου να αποφευχθούν τα νούμερα του περσινού Σεπτεμβρίου στη Β. Ελλάδα και παρά το γεγονός ότι η συμπρωτεύουσα φαίνεται να γλιτώνει προς το παρόν τα επιπλέον αυστηρά περιοριστικά μέτρα, το πρόβλημα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραμένει μεγάλο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, τέσσερα περιστατικά στο ΑΧΕΠΑ και ένα στο Παπανικολάου, μπήκαν σε λίστα αναμονής την Τρίτη, με τη λύση -τουλάχιστον μέχρι τώρα- να δίνεται ευτυχώς εντός 24ωρου. «Οι κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν με μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από κλινικές γενικών περιστατικών που συγχωνεύονται ή καταργούνται. Τα λειτουργικό αυτό μπάχαλο προκλήθηκε λόγω των αναστολών εργασίας. Και βέβαια δεν είναι σε θέση τα νοσοκομεία όπως στη δεύτερη και τρίτη φάση της πανδημίας να αναπτύξουν νέες αυτοσχέδιες ΜΕΘ λόγω των τεράστιων κενών που άφησαν πίσω τους οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή» αναφέρει ο ίδιος σε δήλωσή του.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

ΜΕΘ Κεντρικής Μακεδονίας

ΑΧΕΠΑ: 15 ασθενείς στις 15 κλίνες
Ιπποκράτειο: 15 ασθενείς στις 15 κλίνες
Παπαγεωργίου: 7 ασθενείς στις 7 κλίνες.
Παπανικολάου: 30 ασθενείς στις 30 κλίνες.
Άγιος Δημήτριος: 6 ασθενείς στις 8 κλίνες.
Κατερίνη: Κανείς ασθενής στις τέσσερις κλίνες.
Πολύγυρος: 3 ασθενείς στις 6 κλίνες. Σέρρες: 8 ασθενείς στις 10 κλίνες.
Έδεσσα: Κανείς ασθενής στις 5 αυτοσχέδειες κλίνες ΜΕΘ
Γιαννιτσά: 5 ασθενείς στις 6 κλίνες

Σύνολο ανεπτυγμένων κλινών ΜΕΘ: 101 + 5 αυτοσχέδιες της Έδεσσας
Κατειλημμένες: 89
Την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη για μία «προληπτική» επίσκεψη,
«Πίστευα ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα», δήλωσε στην «Καθημερινή» η διευθύντρια της ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ Ελένη Γκέκα, «αλλά δυστυχώς δεν είναι».
«Χθες εφημερεύαμε και είχαμε έλλειψη κλινών, στείλαμε και περιστατικά εκτός νοσοκομείου», αναφέρει στην «Καθημερινή» η Μηλίτσα Μπιτζάνη, διευθύντρια της Α΄ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, τονίζοντας πως και οι 22 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορωνοϊού είναι κατειλημμένες, όπως και οι 15 κλίνες ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ, και οι 8 στον «Αγιο Δημήτριο», σύμφωνα με τις διευθύντριες των διαφορετικών μονάδων. Η κ. Μπιτζάνη τονίζει ότι τα περιστατικά που χρειάζονται διασωλήνωση τώρα είναι πιο βαριά από ό,τι στα προηγούμενα κύματα. «Μένουν πολύ καιρό στη μονάδα, το λιγότερο που θα μείνει ένα περιστατικό σε ΜΕΘ είναι 20 μέρες», αναφέρει, γεγονός που έχει παρατηρήσει και η Γλυκερία Βλαχογιάννη, διευθύντρια ΜΕΘ του νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη. «Αυτοί οι ασθενείς μένουν για αρκετό χρονικό διάστημα διασωληνωμένοι, δεν βγαίνουν εύκολα αυτά τα περιστατικά και τα περισσότερα καταλήγουν», λέει η κ. Βλαχογιάννη. Και οι τρεις διευθύντριες ΜΕΘ τονίζουν πως η τεράστια πλειοψηφία των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι, κάθε μία αναφέρει πως στην κλινική της έχει μόνο έναν εμβολιασμένο, με σοβαρά προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με την κ. Βλαχογιάννη, η αύξηση των περιστατικών για διασωλήνωση ξεκίνησε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας – «από την Παρασκευή γεμίσαμε», τονίζει, «θα τρελαθούμε αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό, δεν θα αντέξουμε άλλο».
Αν σου άρεσε κάνε