Ερντογάν κατά Αθήνας: Η Ελλάδα επιτάχυνε τις μαξιμαλιστικές της πολιτικές

Ερντογάν κατά Αθήνας: Η Ελλάδα επιτάχυνε τις μαξιμαλιστικές της πολιτικές

ΕΛΛΑΔΑ UPD 19:09 Δημιουργία 09/09/21, 18:41
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κατηγορίες κατά της Ελλάδας περί «μαξιμαλιστικών πολιτικών» εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σημείωσε ότι η Άγκυρα ζητεί από την Αθήνα «να αποφύγει τα τετελεσμένα και τις μονομερείς ενέργειες» και έκανε λόγο για «παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών».

«H γειτονική Ελλάδα, αντί να συμβάλει στις καλές διαθέσεις μας και να συμβάλει κι αυτή στις προσπάθειές μας, αντιθέτως επιτάχυνε τις μαξιμαλιστικές της πολιτικές» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνεδρίου με θέμα «Η θάλασσα των νήσων -αντί Αιγαίο- και το πρόβλημα των σχέσεων γειτονίας με την Ελλάδα».

Ανέφερε επίσης ότι «η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να είχε γίνει μια ευκαιρία συνεργασίας των δυο χωρών, χάθηκε αυτή η ιστορική ευκαιρία λόγω της ασυμβίβαστης στάσης της Ελλάδας».

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία επιθυμεί το Αιγαίο να μην είναι θάλασσα έντασης, αλλά ειρήνης και φιλίας. «Mέχρι και τώρα προσπαθήσαμε να μην είμαστε η πλευρά που αυξάνει την ένταση. Στα βήματα της Ελλάδας που αύξησαν την πίεση, όπως το ζήτημα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης, της παραβίασης του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών και με τις κηρύξεις NAVTEX, εμείς συμπεριφερθήκαμε πάντα με ειρηνικό τρόπο» ισχυρίστηκε ο κ. Ερντογάν.

Επεσήμανε επίσης ότι «υποστηρίξαμε μέχρι τέλους τα νόμιμα δικαιώματα μας, τα οποία προκύπτουν από την ιστορία και το διεθνές δίκαιο, δεν παραλείψαμε να ανοίξουμε χώρο στη διπλωματία».

«Από τη γειτονική μας χώρα, την Ελλάδα, ζητούμε να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας, να αποφύγει τα τετελεσμένα και τις μονομερείς ενέργειες. Πιστεύω πως με την Ελλάδα θα βρούμε τον δρόμο επίλυσης των ζητημάτων που θα βασίζονται στη συνεργασία, στο δίκαιο, στην καλή γειτονία, στη δικαιοσύνη» συνέχισε.

«Το Αιγαίο, το οποίο οι πρόγονοι μας το αποκαλούσαν “θάλασσα των νήσων”, βρέθηκε σε σημείο καμπής των πολιτισμών. Είναι μια κοινή λεκάνη πολιτισμού της ανθρωπότητας» είπε επίσης.

Αν σου άρεσε κάνε