Δυσοίωνες προβλέψεις για το άνοιγμα των σχολείων

Δυσοίωνες προβλέψεις για το άνοιγμα των σχολείων

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:53 Δημιουργία 09/09/21, 10:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Για σταδιακή επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας έκανε λόγο ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, τονίζοντας πως τα μέτρα που λαμβάνονται φέτος για το άνοιγμα των σχολείων δεν έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα λόγω του υπερμεταδοτικού στελέχους «Δέλτα».

«Όλα αυτά τα οποία συζητούμε, πώς θα ανοίξουμε τα σχολεία μας ή τα πανεπιστήμιά μας με ασφάλεια, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν θα υπάρξει ασφάλεια, αυτή είναι η δική μου πρόβλεψη. Θα αρχίσει σιγά σιγά να επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας» σημείωσε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης.

Θύμισε ότι το άνοιγμα των σχολείων τον περσινό Οκτώβριο, οδήγησε έναν μήνα μετά σε δεύτερο κύμα της επιδημίας και μάλιστα ενώ το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού δεν ήταν ούτε στο μισό μεταδοτικό σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα.

«Φέτος έχουμε έναν δύο φορές πιο μεταδοτικό ιό, άρα τα μέτρα που έπαιρνα πέρυσι έχουν μισή αποτελεσματικότητα. Κοινή λογική», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επικαλέστηκε αμερικανική μελέτη σύμφωνα με την οποία η λειτουργία των σχολείων δεν δημιούργησε σοβαρά προβλήματα μόνο σε περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παιδιών και ενηλίκων είναι ιδιαίτερα υψηλά. Στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος, το ποσοστό εμβολιασμού θα φτάσει στο 60% στους ενήλικες.

Ο καθηγητής εξέφρασε την έκπληξή του για τους ασθενείς που ζητούν να μη διασωληνωθούν και τόνισε ότι έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης ότι η διασωλήνωση είναι αυτή που σκοτώνει και όχι ο κορωνοϊός.

Πρόσθεσε ότι το νομικό καθεστώς δεν είναι σαφές και πως ένας ασθενής στα όρια της διασωλήνωσης έχει χαμηλό οξυγόνο, αναπνευστική ανεπάρκεια που θολώνει τη δυνατότητά του να σκέφτεται σωστά.

Ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι δεν έχουν σταματήσει τα απειλητικά και τα υβριστικά τηλεφωνήματα στο τηλέφωνό του. Συνήθως καλούν με απόκρυψη, τον χαρακτηρίζουν «αλήτη» ή «πουλημένο».

«Αυτό που "πουλάει" πάρα πολύ είναι ότι "τα παίρνουμε" από την κυβέρνηση ή από τις εταιρείες προκειμένου να λέμε αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αν σου άρεσε κάνε