Τείχος ανοσίας: Όλο κι ανεβαίνει ο πήχης δυσκολίας με το στέλεχος «Δέλτα»

Τείχος ανοσίας: Όλο κι ανεβαίνει ο πήχης δυσκολίας με το στέλεχος «Δέλτα»

ΕΛΛΑΔΑ UPD 10:03 Δημιουργία 05/09/21, 09:50
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο 85%-90% έχει ανεβάσει το απαιτούμενο ποσοστό για το τείχος ανοσίας το υπερμεταδοτικό στέλεχος «Δέλτα».

«Με τη μετάλλαξη Δέλτα είναι σαν να τρέχουμε προς ένα τέρμα, και αυτό το τέρμα να μετακινείται συνέχεια ακόμα πιο μακριά», σημείωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο ΕΚΠΑ, Βάνα Σύψα.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ , το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας επεσήμανε ότι προ της μετάλλαξης Δέλτα χρειαζόταν ένα 60-70% του πληθυσμού να εμβολιαστεί ή να αποκτήσει ανοσία μέσω νόσησης για να διαμορφωθεί τείχος ανοσίας, ενώ το ποσοστό φθάνει πλέον στο 85-90% του γενικού πληθυσμού, περιλαμβανομένων των παιδιών.

Ερωτηθείσα, αν βλέπει το τέλος της περιπέτειας του κορονοΐου την άνοιξη του 2022, η ίδια είπε: «Ο κόσμος έχει πολύ δρόμο μπροστά του», ενώ υπογράμμισε πως εάν χρειαστεί να κλείσουν σχολεία, θα κλείσουν μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Με αφορμή τα συμπεράσματα νέας μελέτης από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, η κυρία Σύψα προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος νέων μεταλλάξεων σε φτωχές χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που πιθανόν να ανατροφοδοτήσουν την επιδημία και σε χώρες που έχουν πετύχει εμβολιασμό.

Ειδικότερα, επεσήμανε ότι «αν σκεφθούμε έξω από το στενό πλαίσιο της χώρας μας, υπάρχει πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, οπότε σε παγκόσμιο επίπεδο το τέλος της πανδημίας δεν είναι κοντά. Θα προσπαθήσουμε στη χώρα μας, όσο είναι δυνατόν, να περιορίσουμε αυτές τις αρνητικές συνέπειες. Όσο δεν υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα, και δεν προχωρά ο εμβολιασμός σε χώρες πιο φτωχές, είναι λογικό να υπάρχει μετάδοση, να εμφανιστούν καινούργιες μεταλλάξεις που να ανατροφοδοτήσουν την επιδημία και σε χώρες που έχουν πετύχει εμβολιασμό, οπότε στόχος όχι απλώς να δούμε το στενό πλαίσιο της χώρα μας, αλλά να ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός σε όλο τον κόσμο».

Αν σου άρεσε κάνε