Ραντεβού για 3η δόση με mRNA από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου

Ραντεβού για 3η δόση με mRNA από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου

ΕΛΛΑΔΑ UPD 18:43 Δημιουργία 23/08/21, 18:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού όσον αφορά τη χορήγηση της τρίτης, αναμνηστικής δόσης, κατά προτεραιότητα σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Αυτό δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση της Δευτέρας. Σημειώνεται πως η τρίτη δόση θα γίνεται με mRNA εμβόλια για όσους έχουν λάβει δύο δόσεις τόσο με mRNA όσο και με AstraZeneca.

Όπως επεσήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παρέχει προστασία που φτάνει το 95%. Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψη αποτελεί την καλύτερη προστασία και για τη μετάλλαξη Δέλτα. Η χορήγηση τρίτης δόσης στοχεύει στη θωράκιση των ατόμων που λόγω νόσου και θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανή κάλυψη. Ο άλλος στόχος είναι η υπενθύμιση στο ανοσοποιητικό, ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισες ότι η μετάλλαξη Δέλτα ανέτρεψε πολλές προβλέψεις και προσδοκίες, αλλά υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός στη σοβαρή νόσηση σε ποσοστό άνω του 90%.

Σύμφωνα με την ίδια, τα εμβολιασμένα άτομα έχουν 65% λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

H τρίτη δόση θα χορηγείται σε συγκεκριμένες ομάδες:

- Σε όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
- Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
- Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
- Άτομα με καρκίνος υπό αγωγή
- Άτομα σε ανοσοκαταστολή. (συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αυτοάνοσα, HIV κλπ)

Αν σου άρεσε κάνε