Ν.Τζανάκης: Ισοδύναμη με 10 τσιγάρα η παραμονή μας σε εξωτερικούς χώρους λόγω πυρκαγιών

Ν.Τζανάκης: Ισοδύναμη με 10 τσιγάρα η παραμονή μας σε εξωτερικούς χώρους λόγω πυρκαγιών

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:32 Δημιουργία 06/08/21, 09:16
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με κάπνισμα 10 τσιγάρων ισοδυναμεί η παραμονή μας σε εξωτερικούς χώρους για μια-δυο ώρες μετά το επιβαρυμένο φορτίο της ατμόσφαιρας λόγω της φωτιάς στη βόρεια Αττική και του καύσωνα, ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζάνακης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως -ενώ υπό κανονικές συνθήκες υπάρχει μια διαφορά θερμοκρασίας η οποία διευκολύνει την κίνηση του αέρα από το έδαφος προς τα πάνω, αραιώνοντας τους ρύπους- κατά το μετεωρολογικό φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, αναστρέφεται αυτή η διαφοροποίηση της θερμοκρασίας, με συνέπεια οι ρύποι να παγιδεύονται πάνω από το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι τα σωματίδια του καπνού είναι επικίνδυνα, καθώς μπορούν να εισέλθουν βαθιά στον πνεύμονα, προκαλώντας μια κατάσταση τύπου φλεγμονής – βρογχίτιδας, η οποία ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους βρόγχους ασθενών με ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα ή και άλλα χρόνια νοσήματα, ενώ όπως παρατήρησε, συμπτώματα όπως βήχας παρατηρούνται και σε άτομα δίχως αναπνευστικά προβλήματα.

Ο κ. Τζανάκης συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν αυτές τις ημέρες τη σωματική εργασία και τις αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και τις περιττές μετακινήσεις, αλλά και να φορούν μάσκες τύπου Ν95. Επεσήμανε, δε, ότι θα πρέπει να διατηρούνται κλειστά τα παράθυρα

Αν σου άρεσε κάνε