Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στη Σάμο

Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στη Σάμο

ΕΛΛΑΔΑ UPD 21:48 Δημιουργία 27/07/21, 19:40
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Τη μακραίωνη ιστορία της Σάμου την αποδεικνύουν και την αναδεικνύουν με τον πιο περίτρανο τρόπο οι άνθρωποι του σήμερα.

Είναι παγκοσμίως γνωστή η βοήθεια που έδωσαν σε όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους τόπους τους εξαιτίας γεωπολιτικών συμφερόντων και να αναζητήσουν αλλού καταφύγιο», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, σε δηλώσεις της, κατά τη διάρκεια περιοδείας αντιπροσωπείας της Επιτροπής στο νησί. Υπογράμμισε δε, το σημαντικό ρόλο του δημάρχου Ανατολικής Σάμου, Γεωργίου Στάντζου, του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου, αλλά και άλλων εθελοντικών οργανώσεων που αναλαμβάνουν δράση σε κάθε φυσική καταστροφή ή ανθρώπινη ανάγκη. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε επίσης ο καθηγητής και μέλος της ολομέλειας της επιτροπής, Nίκος Κανελλόπουλος.


Η Σάμος της οικολογίας, του εθελοντισμού και της ανάπτυξης

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» έγινε δεκτή στο Δημαρχείο της Ανατολικής Σάμου, παρουσία του δημάρχου Ανατολικής Σάμου και του δημάρχου Δυτικής Σάμου, όπου συζήτησαν για τις δράσεις που σχεδιάζονται για την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, αλλά και για το μέλλον και τις προοπτικές ανάπτυξης του τόπου. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλειος Πανουράκης.

«Η Σάμος είναι το νησί της οικολογίας, του εθελοντισμού, των επιστημόνων, σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης», επισήμανε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος. «Στο ναυτικό αγώνα δεν ήταν μόνο η Ύδρα, οι Σπέτσες και τα Ψαρά, ήταν και η Σάμος», επισήμανε ο δήμαρχος υτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης.

Σημειώνεται ότι ο δήμος Ανατολικής Σάμου έχει καταθέσει πρόταση που αφορά στην ανάδειξη και προβολή της Ναυμαχίας της Μυκάλης, μέσω τρισδιάστατης απεικόνισής της και προβολή της σε υδάτινο περιβάλλον αλλά και την ψηφιακή ξενάγηση επαυξημένης πραγματικότητας στην ιστορική περιοχή της Μυκάλης το 1824. Επίσης, ο δήμος Δυτικής Σάμου πραγματοποιεί, υπό την αιγίδα της Επιτροπής, σειρά επετειακών εκδηλώσεων --ανάμεσά τους και την αναπαράσταση του εθίμου των οβίδων--, ενώ η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει καταθέσει πρόταση, με την υποστήριξη της Επιτροπής, στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», η οποία έχει ήδη λάβει απόφαση ένταξης. Αφορά στην ψηφιακή προβολή του πολιτιστικού πλούτου του Βορείου Αιγαίου με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, με έμφαση στα ιστορικά γεγονότα κατά την Επανάσταση του 1821, την οριστική απελευθέρωση το 1912, τα χρόνια των μεγάλων πολέμων και του μεσοπολέμου μέχρι και το σήμερα.

«Εσείς είστε οι πρωταγωνιστές της επετείου»

«Η Επιτροπή 'Ελλάδα 2021' αποφάσισε να ζητήσει από την ελληνική κοινωνία να υποβάλει προτάσεις για το πώς θέλει να εορταστεί αυτή η συμβολική χρονιά. Για το πώς δηλαδή, θέλει να τιμήσει την Επανάσταση, την ιστορία αυτών των 200 ετών, τα πρόσωπα που τη σημάδεψαν, αλλά και πώς όλοι μαζί, θα ανοίξουμε ένα παράθυρο στο μέλλον», ανέφερε από τη μεριά της η πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Όλοι εσείς εδώ είστε οι πρωταγωνιστές της επετείου. Γιατί, μέσα από τις συνεργασίες που έχετε κάνει, αναδύεται ένα νέο μοντέλο δουλειάς. Θεσμικοί, κοινωνικοί, παραγωγικοί, πολιτιστικοί φορείς εργάζονται μαζί για να προβάλουν τα καλύτερα στοιχεία του τόπου τους και να τα αναδείξουν. Δεν έχουμε μόνο βαθιές ιστορικές καταβολές. Έχουμε πάθος και δημιουργικότητα για το σήμερα και το αύριο και με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουμε στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας μας».

Στη συνέχεια, στον «Ηγεμονικό Κήπο», απέναντι από το δημαρχείο Ανατολικής Σάμου, τα μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με θεσμικούς εκπροσώπους, εκπροσώπους παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, ξενοδόχους και ανθρώπους της επιστήμης και του πολιτισμού. «Αυτές οι συνεργασίες και οι συνέργειες που κάνετε για να αναδείξετε τα πλεονεκτήματα του τόπου σας, για να προωθήσετε τα προϊόντα του, όπως το κρασί, ή για να υλοποιήσετε επετειακές δράσεις, διαμορφώνουν ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Έχετε συνειδητοποιήσει, ότι σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο πρέπει όλοι οι δημιουργικοί πυρήνες να συνεργάζονται για το καλό και την πρόοδο της κάθε περιοχής. Και αυτό ακριβώς φιλοδοξούμε και εμείς να προβάλουμε ως μια άυλη κληρονομιά της επετείου», είπε η κυρία Αγγελοπούλου, απευθυνόμενη στους εκπροσώπους των φορέων, ενώ, στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στην υλική κληρονομία που θα αφήσουν οι επετειακές δράσεις. «Εμείς θέλαμε να γίνουν δράσεις που θα μείνουν την επόμενη μέρα στον τόπο, θα μιλούν για το μέλλον της κάθε περιοχής, που θα αφήσουν μια παρακαταθήκη για το αύριο». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων ζητήματα που αφορούσαν τις δυνατότητες και την περαιτέρω επένδυση σε μορφές εναλλακτικού τουρισμού, την ανάγκη συνδυασμού της αναπτυξιακής δυναμικής με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη σημασία της λαϊκής παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε