Αλκ. Στεφανής: «Αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου»

Αλκ. Στεφανής: «Αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου»

ΕΛΛΑΔΑ UPD 19:42 Δημιουργία 21/07/21, 19:38
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Αποτίουμε φόρο τιμής στους νεκρούς, τους τραυματίες, τους αγνοούμενους και όλους τους μαχητές που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου. Υπερήφανοι για τη διαρκή παρουσία της ΕΛΔΥΚ!».

Αυτό τόνισε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Ο Αλκ. Στεφανής βρίσκεται στην Κύπρο για τον επαναπατρισμό των οστών του ήρωα αξιωματικού του Πυροβολικού, Στυλιανού Καλμπουρτζή. Αύριο το πρωί, ο υφυπουργός, ως εκπρόσωπος του προέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, θα παραστεί σε τρισάγιο στον Ιερό Ναό του Θεού της Σοφίας στη Λευκωσία. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή παράδοσης των οστών του ήρωα, ενώ η αναχώρηση για την Ελλάδα θα γίνει με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, θα πραγματοποιηθεί απόδοση τιμών από στρατιωτικό άγημα και τα οστά θα μεταφερθούν, παρουσία συγγενών, στη Σχολή Πυροβολικού. Εκεί θα γίνει τελετή υποδοχής και επιμνημόσυνη δέηση. Την Παρασκευή 23 Ιουλίου, στις 10:00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή ταφής των οστών στη Σχολή Πυροβολικού.


Ποιος ήταν ο ήρωας Στυλιανός Καλμπουρτζής

Ο αντισυνταγματάρχης Πυροβολικού Στυλιανός Καλμπουρτζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 31 Ιανουαρίου 1921. Κατετάγη στις Ένοπλες Δυνάμεις στις 17 Οκτωβρίου 1945 για τριετή εθελοντική υπηρεσία. Την 1η Μαρτίου 1949 εισήχθη στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε στις 17 Αυγούστου 1950 και κατετάγη στο Πεζικό. Την 1η Δεκεμβρίου 1958 μετατάχθηκε στο Πυροβολικό. Τον Αύγουστο του 1973 μετατέθηκε στην Κύπρο και ανέλαβε διοικητής της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού, η οποία είχε την έδρα της στο χωρίο Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου.

Στις 20 Ιουλίου 1974, με την εκδήλωση της τουρκικής εισβολής, η Μοίρα είχε αναπτυχθεί στην περιοχή Ασιεντρούσα της διάβασης Πέλλα Πάις, περίπου 2,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του χωριού Συγχαρί στον ανατολικό Πενταδάκτυλο. Μετά από τρεις ημέρες άνισης μάχης με καταδρομείς του τουρκικού στρατού, ο Στυλιανός Καλμπουρτζής έπεσε ηρωϊκά μαζί με 37 άνδρες του, στην διάβαση Πέλλα Πάις - Συγχαρί, στην οροσειρά του Πενταδακτύλου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ήρωας κατέβαλε υπεράνθρωπη προσπάθεια, βάλλοντας μόνος από προωθημένη θέση για να καλύψει την ασφαλή αποχώρηση των στρατιωτών του.

Στις 11 Απριλίου 2011, ο τέως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας , Κάρολος Παπούλιας, απένειμε μετά θάνατον στον Στυλιανό Καλμπουρτζή τον βαθμό του αντιστράτηγου, κατά την διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων προτομής του στην Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο.

Το όνομα του ήρωα Στυλιανού Καλμπουρτζή, φέρει το στρατόπεδο της διοίκησης Πυροβολικού της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο.

Τα οστά του Στυλιανού Καλμπουρτζή ταυτοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε