Υποψήφιος ο Δήμος Ηρακλείου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030»

Υποψήφιος ο Δήμος Ηρακλείου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030»

ΕΛΛΑΔΑ UPD 14:12 Δημιουργία 21/07/21, 14:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ως υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» («Climate Neutral Cities») συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου.

Πρόκειται για μια δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει στόχο την υποστήριξη της μετάβασης 100 ευρωπαϊκών πόλεων σε κλιματικά ουδέτερες πολιτικές. Ο Δήμος Ηρακλείου προετοιμάζει ήδη τον φάκελο της υποψηφιότητάς του, στον οποίο μεταξύ άλλων θα αναφέρονται αναλυτικά οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Για το θέμα μίλησε σήμερα ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στην τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης. Ο δήμαρχος τόνισε ότι το Ηράκλειο διαθέτει ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ενεργειακή του πολιτική και ότι στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζει μια Προγραμματική Σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης με στόχο την Ενσωμάτωση των Στόχων Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Επιπλέον, συμμετέχει στο πιλοτικό δίκτυο URBACT 19 ευρωπαϊκών πόλεων για την προσαρμογή σε τοπικό επίπεδο, των 17 στόχων αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, με τίτλο "Παγκόσμιοι στόχοι για πόλεις".

Ο κ. Λαμπρινός πρόσθεσε ότι έχει υπογραφεί το Σύμφωνο των Δημάρχων από το 2012 καθώς και το ανανεωμένο Σύμφωνο των Δημάρχων για την Ενέργεια και το Κλίμα το 2019, ενώ συμμετέχουν ενεργά στις πρωτοβουλίες Intelligent Cities Challenge, Global Startup Cities, Efficient Buildings και UNESCO Learning Cities. "Υλοποιούμε έργα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε δημοτικά κτίρια, αναγέννηση δημόσιου χώρου, διαδίκτυο των πραγμάτων (IOT) για τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα - εκπομπές CO2, δράσεις για κυκλική οικονομία, ενεργειακή απόδοση στις μεταφορές, την επέκταση των χώρων πρασίνου, την προστασία και την ανάδειξη των Ενετικών Τειχών, τη δημιουργία ενός δικτύου βιώσιμης κινητικότητας, με στόχο να παρέχουμε συνθήκες, υποδομές και υπηρεσίες που συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών και στη βελτίωση του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν σου άρεσε κάνε