Αυξημένο testing στις κατασκηνώσεις

Αυξημένο testing στις κατασκηνώσεις

ΕΛΛΑΔΑ UPD 13:07 Δημιουργία 15/07/21, 13:00
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αυξημένο testing εξετάζεται για τις κατασκηνώσεις, όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα κορονοϊού, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Ειδικότερα, η Επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί την διεξαγωγή μοριακού τεστ ή rapid στην είσοδο της κατασκήνωσης και κατά την παραμονή εκεί να γίνονται τακτικοί έλεγχοι με self-test.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των κατασκηνώσεων, όπου είχαν εντοπιστεί κρούσματα, ήταν αυτές στα Χανιά, τη Χαλκιδική, το Καπανδρίτι Αττικής και το Σοφικό Κορινθίας.

«Καμπανάκι» για κορύφωση τον Αύγουστο

Στο μεταξύ, ηχηρό «καμπανάκι» για κορύφωση του τέταρτου κύματος τον Αύγουστο χτυπούν οι επιστήμονες, τη στιγμή που το στέλεχος «Δέλτα» του κορονοϊού έχει πολλαπλάσια μεταδοτικότητα κι αναμένεται να επικρατήσει σε όλη τη χώρα μας, όπως και στην ΕΕ.

Τη δεδομένη στιγμή Αττική, Κυκλάδες και Κρήτη βρίσκονται στο «στόχαστρο» της έξαρσης του ιού, καθώς το διάστημα 5-11 Ιουλίου το ιικό φορτίο στις παραπάνω περιοχές αυξήθηκε.

Καταρχήν, ο Νότιος Τομέας της Αττικής, όπου άλλωστε «πρωταγωνίστησαν» τα beach parties με εικόνες απίστευτου συνωστισμού, νέοι – κυρίως – να χορεύουν και να διασκεδάζουν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον, θυμίζοντας προ Covid εποχές. Σε «συναγερμό» και περιοχές με έντονο τουριστικό χαρακτήρα, όπως η Μύκονος, το Ρέθυμνο και η Πάρος.

Μάλιστα, στα νότια προάστια το ποσοστό θετικότητας έφτασε στο 1,39%, από 0,84% στην τελευταία εβδομαδιαία μέτρηση.

Αντίστοιχα, στο Ρέθυμνο κινείται στο 3,69%, από 1,85%, στη Μύκονο 3,31%, από 0,65% και στην Πάρο 1,27% από 0,20%. Κατακόρυφη ήταν η άνοδος και στα Γρεβενά, με 3,12% από 0,93%.

Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική επιτάχυνσης των εμβολιασμών ενδεχομένως και να γίνει πιο επιθετική, με την κυβέρνηση να κάνει «ταμείο» προς το τέλους του τρέχοντος μηνός, έτσι ώστε να αποφασίσει πως θα πρέπει να κινηθεί στη συνέχεια.

Αυτό, εξάλλου, που τονίζουν οι ειδικοί είναι πως το νέο κύμα θα αφορά τους ανεμβολίαστους πολίτες, προτρέποντάς τους να κλείσουν τώρα το ραντεβού τους στο gov.gr, μην περιμένοντας τον φθινόπωρο, το οποίο αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολο, εάν δεν έχει επιτευχθεί το απαιτούμενο τείχος ανοσίας, που λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα» ανεβαίνει σε ποσοστό 85%.

Τα πρώτα στοιχεία από τις νέες αιτήσεις για εμβολιασμούς είναι μεν θετικά, αλλά υπολείπονται ακόμη των αναμενομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, εντονότερη μάχη πρέπει να δοθεί στις ηλικίες 50-59 ετών και στις ηλικίες 18-30 ετών.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο τραπέζι είναι αυτή την ώρα η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως των εκπαιδευτικών και των μελών του διοικητικού προσωπικού των σχολείων, καθώς επίσης και των εργαζομένων στα ΜΜΜ.

Ακόμη, εξετάζεται να δοθούν περαιτέρω κίνητρα στους νέους, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού και των μελών των σωμάτων ασφαλείας.

Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών μέχρι το τέλος του μήνα.

SOS για ενδοοικογενειακή διασπορά, σχολεία και πανεπιστήμια

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος προειδοποίησε για ενδοοικογενειακή διασπορά με την επιστροφή των νέων από τα νησιά, ειδικά τη στιγμή που το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων πολιτών εντοπίζεται στους 50 και άνω ετών.

Την ίδια ώρα, ο κ. Γώγος επεσήμανε τη σημαντικότητα του εμβολιασμού, ακόμη και στα παιδιά, καθώς ο επόμενος μήνας προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος και στη συνέχεια, με το άνοιγμα των σχολείων, τα πράγματα μπορεί να πάρουν άλλη τροπή.

«Θα φτάσουμε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, θα ανοίξουν τα σχολεία και θα έχουμε πάλι πρόβλημα».

Όπως εξήγησε, δεν μπορεί να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, καθώς έχει παρατηρηθεί διασπορά του ιού στις νεαρές ηλικίες.

Επίσης, τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων δε μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με εμβολιασμένους, καθώς θα έχουμε πάλι φοιτητές δύο ταχυτήτων.

«Προς το τέλος του μήνα, θα δούμε προς ποια κατεύθυνση πηγαίνουμε», τόνισε.

Πέρα όμως από το θέμα των σχολείων, τίθεται και το θέμα των ενδοοικογενειακών μολύνσεων, αλλά και σε χώρους εργασίας, κυρίως από νέους ανθρώπους.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, που θα συνεχίσουμε έτσι, το καλοκαίρι με την κινητικότητα και τη χαλάρωση που υπάρχει, σίγουρα θα επιβαρυνθεί η κατάσταση», είπε ο καθηγητής.

Ο κ. Γώγος τόνισε πως έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία από έναν ιό που μας εκπλήσσει συνεχώς. «Υπάρχει ένα νέο στέλεχος, το οποίο έχει πολλαπλάσια μεταδοτικότητα, ας πούμε τριπλάσια από το αρχικό στέλεχος. Ένας κολλάει 7 ανθρώπους. Το Rt έχει ξεφύγει, όταν πάει πάνω από 1 η επιδημία πολλαπλασιάζεται. Αν ο δείκτης θετικότητας ανέβει και πάει στο τέσσερα, αλλάζουμε αμέσως χρώμα».

«Παράθυρο» σε υποχρεωτικό rapid test

Είπε, επίσης, ότι στις κόκκινες περιοχές, αν χρειαστεί θα πρέπει να αυξήσουμε τα τεστ. «Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου είναι τα rapid test». Όσο για το αν θα γίνουν υποχρεωτικά, απάντησε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το φορτίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. «Αν το φορτίο συνεχίσει να είναι τέτοιο, πιθανότατα θα χρειαστεί να υπάρχει και υποχρεωτικότητα στα τεστ».

Σχετικά με το αν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, ο κ. Γώγος απάντησε πως «η υποχρεωτικότητα ξεκινάει σε χώρους που είναι ευαίσθητοι, ιδίως για τη δημόσια υγεία. Αν αυτό δεν πετύχει, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Για τον εμβολιασμό των παιδιών 15-17, είπε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά δεδομένα από παντού για την ασφάλεια των εμβολίων. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και για τα σχολεία. Πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία».

Τέλος, σχολιάζοντας τη διαδήλωση των αντιεμβολιαστών, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι όλοι έχουν δικαίωμα να πουν την άποψή τους, όμως υπάρχει μια επιτροπή, ένα κράτος και κανόνες που πρέπει να εφαρμοστούν. Σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα από τον συγχρωτισμό.

Αν σου άρεσε κάνε