Ανησυχία για τη μετάλλαξη «Δέλτα»: Τι θα εισηγηθεί σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Ανησυχία για τη μετάλλαξη «Δέλτα»: Τι θα εισηγηθεί σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

ΕΛΛΑΔΑ UPD 09:09 Δημιουργία 08/07/21, 08:33
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε εγρήγορση βρίσκονται κυβέρνηση και επιστήμονες, μετά τον τριπλασιασμό κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, υπό τη σκιά της νέας, υπερ-μεταδοτικής μετάλλαξης «Δέλτα», η οποίο δείχνει να προκαλεί τριγμούς στο ελληνικό «ασφαλές καλοκαίρι».

Ο αριθμός των κρουσμάτων, το τελευταίο 48ωρο άγγιξε τα 1.800 ημερησίως, με το 59% να καταγράφεται στην Αττική, όπου φαίνεται να κινείται με εκθετική αύξηση. Αξίζει να σημειωθεί πως, σπό τα 1.820 χθεσινά κρούσματα, τα 1.061 εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο και πιο συγκεκριμένα, το 1/5 αυτών στα νότια προάστια, στα οποία διοργανώθηκαν πάρτι σε υπαίθριους χώρους, όπως μπαρ και beach bar, με χιλιάδες νέους να διασκεδάζουν μέσα στον απόλυτο συνωστισμό.

Ανησυχητική είναι και η εικόνα από το δείκτη θετικότητας ο οποίος έχει ξεπεράσει το 3%, έχοντας διπλασιαστεί σε λίγες ημέρες, με δυσοίωνο και το «μήνυμα» του ετέρου δείκτη, αυτού της αναπαραγωγής της λοίμωξης Covid-19, Rt, που αγγίζει το 1 - δηλαδή 100 άτομα θετικά μπορούν να κολλήσουν άλλα 100- έχοντας ανεβεί επίσης σε λίγες ημέρες από το 0,80.

Ωστόσο, στα θετικά καταγράφεται η αποτύπωση της αύξησης των κρουσμάτων και σε σοβαρά περιστατικά λοίμωξης Covid, με τους επιστήμονες βεβαίως να τηρούν στάση αναμονής ως προς την πάροδο ικανού χρόνου που θα επιβεβαιώνει ότι δεν αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι σοβαρές λοιμώξεις όπως διαφαίνεται. Το χαμηλότερο ποσοστό εισαγωγών σε νοσοκομεία στο κύμα που προκάλεσε η μετάλλαξη Δέλτα στη Βρετανία και το Ισραήλ, αποτελεί ένα κρίσιμο θετικό δεδομένο, που οι Έλληνες επιστήμονες ελπίζουν να αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα και στα εγχώρια δεδομένα.
Παράλληλα, σε πορεία αποκλιμάκωσης εξακολουθούν να βρίσκονται διασωληνωμένοι και νέοι θάνατοι, με τις εισαγωγές ωστόσο στα νοσοκομεία να έχουν αρχίσει να αυξάνονται ελαφρά, πλησιάζοντας τις 70/ ημέρα, με τον επταήμερο μέσο όρο νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία να είναι 45 ασθενείς.
Σε ότι αφορά στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, βάσει των πληροφοριών, δεν αναμένεται κάποια μεταβολή σε χρώμα περιοχής προς το «κόκκινο», αλλά έμφαση σε ένα γενικότερο «πλέγμα» μέτρων που θα επιχειρήσει να ανακόψει την αυξητική πορεία της πανδημίας.
Σχεδόν βέβαιη θεωρείται στο πλαίσιο αυτό η εισήγηση για την επαναφορά της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και για όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπως ίσχυε και πριν από δύο εβδομάδες. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είχε σταθμίσει τα διαφορετικά τότε επιδημιολογικά δεδομένα και είχε καλέσει τους πολίτες να κινούνται χωρίς μάσκα σε εξωτερικούς χώρους όταν δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Η κατάσταση που επικρατεί πλέον δεν δικαίωσε τους επιστήμονες και την κυβέρνηση που πίστευαν ότι οι πολίτες είχαν λαβει σωστά το μήνυμα για τη χρήστη της μάσκας.

Επίσης, οι ειδικοί πρόκειται να ζητήσουν αυξημένο έλεγχο, ενδεχομένως περισσότερα self tests ειδικά για τους νέους πολίτες στους οποίους εντοπίζονται και τα περισσότερα περιστατικά. Επιπλέον, πιθανή είναι η επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού μοριακού ή rapid τεστ για όσους δεν έχουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου (και έχουν παρέλθει 14 ημέρες) και για τις μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν κατά την απογευματινή ενημέρωση, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Αν σου άρεσε κάνε